نحوه ورود به بازارهای مالی
امروزه با گسترش بازار های مالی و همچنین رشد فناوری و فراگیر شدن اینترنت، دسترسی افراد به بازارهای مالی ساده و سریع تر شده است.این امر از طرفی یک مزیت فوق العاده برای کسب درآمد می باشد و از طرفی یک خطر بالقوه برای افرادی می باشد که علم تجارت در این بازار ها را ندارند. بازارهای مالی باتوجه به ساختاری سود سازی که دارند بسیار جذاب هستند و این مسئله باعث شده برخی افراد برای کسب سود بدون داشتن علم و اطلاع کافی از نحوه ورود به این بازارها در این زمینه قمارگونه دست به معامله بزنند و دچار شکست ها و ضررهای سنگینی شوند. در این مقاله ما قصد داریم نحوه ورود به بازارهای مالی سخن بگوییم، برای به دست آوردن اطلاعات کامل تا آخر مقاله همراه تبریز فایننس باشید.
بازارهای مالی
بازاری که در آن فعالان به خرید و فروش اوراق ها، سهام، ارز و موارد مرتبط با این ها می پردازند، بازار مالی یا Financial Market می گویند. اگر بازارهای سهام بتوانند جذابیت ها خود را به صورت عمومی به سرمایه گذاران نشان دهند و اقبال عمومی را به دست آورند، مزایای آن در تمام جنبه های اقتصادی کشور بروز نموده و شکوفایی اقتصادی را به دنبال خواهد داشت. بازار های مالی برای هر اقتصاد روبه رشد و کشورهای توسعه یافته، یک ابزار حیاتی برای عملکرد مناسب اقتصادی و تامین مالی بنگاه ها محسوب می شود.
وظیفه بازار مالی چیست؟
بازارهای مالی با تخصیص منابع و ایجاد نقدینگی برای کسب و کارها و کارآفرینان، نقشی حیاتی در تسهیل عملکرد روان اقتصاد های سرمایه داری ایفا می کنند. بازارها نقل و انتقال دارایی های مالی را برای خریداران و فروشندگان آسان می کنند. بازارهای مالی محصولات اوراق بهاداری را ایجاد می کنند که برای کسانی که وجوه اضافی دارند (سرمایه گذاران / وام دهندگان) بازدهی ایجاد می کند و این وجوه را در اختیار کسانی قرار می دهد که به پول اضافی (قرض گیرندگان) نیاز دارند. بازارهای مالی از ابزارهای متعددی برای خرید و فروش تشکیل شده اند که بازار سهام فقط یکی از آن ها است. برخی از بازارهای مالی کوچک با فعالیت اندک هستند و برخی دیگر مانند بورس نیویورک (NYSE) روزانه تریلیون ها دلار اوراق بهادار معامله می کنند بازارهای دیگری مثل فارکس، اوراق مشتقه، کالاها و… از انواع دیگر بازار های مالی هستند. مهم ترین خصوصیت بازارهای مالی، شفافیت بالای اطلاعاتی و معاملاتی است که آن را از بازارهای دیگر جدا می کند.
انواع بازارهای مالی
1.بازار سهام (Stock Market)
فراگیرترین بازار مالی، بازار سهام است. در بازار سهام باشد که شرکتها سهام خود را در آن فهرست میکنند و سهام آنها توسط معاملهگران و سرمایهگذاران خرید و فروش میشوند. هم چنین از این بازار برای تامین سرمایه شرکت ها از طریق عرضه اولیه بخشی از سهام خودشان نیز استفاده می شود. بعد از عرضه اولیه سهام شرکت ها در بازاری که به نام بازار ثانویه شناخته می شود معامله شده و بین خریداران و فروشندگان دست به دست می شود. معاملات بازار سهام در بازارهای تعیین شده ای انجام می گیرد که معروف ترین آن ها بورس و فرابورس هستند. یشتر معاملات سهام از طریق بروکرها یا کارگزاری های مورد تایید قانون انجام می شود و اینها نقش مهمی در اقتصاد به عنوان معیاری برای سنجش سلامت کلی در اقتصاد و همچنین تأمین بازده سرمایه گذاری و سود تقسیمی برای سرمایه گذاران ایفا می کنند. شرکتکنندگان معمولی در بازار سهام شامل سرمایهگذاران و معاملهگران (هم خردهفروشی و هم نهادی) و همچنین بازارسازها (MM) و متخصصانی هستند که نقدینگی را حفظ میکنند و بازارهای دوطرفه را ارائه میکنند. کارگزاران نیز اشخاص ثالثی هستند که معاملات بین خریداران و فروشندگان را تسهیل میکنند.
2.بازارهای خارج از بورس(Over The Counter Markets)
بازار خارج از بورس (OTC) یک بازار غیرمتمرکز است به این معنی که مکان های فیزیکی ندارد و معاملات به صورت الکترونیکی انجام می شود که در آن فعالان بازار، اوراق بهادار را مستقیماً بین دو طرف بدون کارگزار معامله می کنند. در حالی که بازارهای خارج از بورس ممکن است معاملات سهام خاصی را انجام دهند. بیشتر معاملات سهام از طریق بورس انجام می شود. با این حال، برخی از بازارهای مشتقه منحصراً خارج از بورس هستند و بنابراین بخش مهمی از بازارهای مالی را تشکیل می دهند. به طور کلی، بازارهای خارج از بورس و معاملاتی که در آنها رخ می دهد، بسیار کمتر تنظیم و قانونگذاری شده و دارای نقدشوندگی و شفافیت کمتر هستند.
3.بازار اوراق قرضه (Bond Market)
اوراق قرضه اوراقی هستند که سرمایه گذاران آن ها را خریده و بعد از مدت معین با بهره ای که از پیش تعیین شده پول خود را دریافت می کنند. اوراق قرضه را می توان به نوعی یک مدل از وام دانست. که وام گیرنده اصل پول به اضافه بهره آن را در زمان مشخص پرداخت می کند. اصلی ترین نهادهایی که اوراق قرضه را منتشرکرده و از طریق آن ها به تامین مالی برای اجرای طرح ها و اهداف خود می پردازند: شهرداری ها، دولت ها و دیگر ارگان هایی که برای تامین مالی نیاز به انتشار اوراق قرضه دارند به عنوان مثال، بازار اوراق قرضه، اوراق بهاداری مانند اسناد صادر شده توسط خزانه داری ایالات متحده را می فروشد.
آکادمی تبریز فاینس برگزارکننده بهترین دوره ارز دیجیتال به دلیل بروز بودن و خصوصیات ویژه دیگر در شمال غرب کشور است.
4.بازار پول
بازارهای پول محصولاتی با سررسید کوتاه مدت بسیار نقدشونده (کمتر از یک سال) را معامله میکنند و با درجه بالایی از ایمنی و بازده نسبتاً کم مشخص میشوند. در سطح عمده فروشی، بازارهای پول شامل معاملات با حجم بالا بین مؤسسات و معامله گران است. در سطح خرده فروشی، آنها شامل صندوق های متقابل بازار پول هستند که توسط سرمایه گذاران فردی خریداری می شوند و حساب های بازار پول که توسط مشتریان بانک افتتاح می شوند. افراد همچنین ممکن است با خرید گواهی سپرده کوتاه مدت (CD) یا اسناد خزانه داری ایالات متحده، در میان نمونه های دیگر، در بازار پول سرمایه گذاری کنند. عموم معاملات در بازار پولی بین نهادها و معامله گران با حجم کلان است.
5.بازار مشتقات (Derivative Market)
مشتقه قراردادی است بین دو یا چند طرف که ارزش آن بر اساس یک دارایی مالی اساسی مورد توافق (مانند اوراق بهادار) یا مجموعه ای از دارایی ها (مانند یک شاخص) است. اوراق مشتقه، اوراق بهادار ثانویه ای هستند که ارزش آنها صرفاً از ارزش اوراق بهادار اساسی که به آن مرتبط هستند، ناشی می شود. یک مشتقه به خودی خود بی ارزش است. به جای معامله مستقیم سهام، در یک بازار مشتقه قراردادهای آتی و اختیار معامله و سایر محصولات مالی پیشرفته معامله می شود که ارزش خود را از ابزارهای اساسی مانند اوراق قرضه، کالا ها، ارزها، نرخ های بهره، شاخص های بازار و سهام به دست می آورند به همین دلیل بجای اینکه معاملات مستقیم روی سهام شکل بگیرد، شاهد قراردادهای اختیار خرید و فروش و اهرمی هستیم.
6.بازار کالاها (Commodities Market)
بازارهای کالا مکان هایی هستند که تولیدکنندگان و مصرف کنندگان برای تبادل کالاهای فیزیکی مانند محصولات کشاورزی (مانند ذرت، دام، سویا)، محصولات انرژی (نفت و گاز)، فلزات گرانبها (طلا، نقره، پلاتین)، یا کالاهای دیگر (مانند پنبه، قهوه و شکر) با یکدیگر رو به رو می شوند. اینها به عنوان بازارهای کالای اسپات شناخته می شوند، جایی که کالاهای فیزیکی با پول مبادله می شوند. با این حال، عمده معاملات در این کالاها در بازارهای مشتقه انجام می شود که از کالاها به عنوان دارایی های اساسی استفاده می کنند. معاملات آتی و اختیار خرید کالاها هم در خارج از بورس و هم در بورس های فهرست شده در سراسر جهان مانند بورس کالای شیکاگو (CME) و بورس بین قاره ای (ICE) مبادله می شوند.
7.بازار ارزهای دیجیتال(Cryptocurreny Market)
در طی چند سال گذشته شاهد ظهور و گسترش بازار جدیدی به نام بازار ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم، دارایی های دیجیتال غیرمتمرکز مبتنی بر فناوری بلاک چین بوده ایم. امروزه، صدها توکن ارزهای دیجیتال در دسترس هستند و در سراسر جهان در مجموعه ای از صرافی های ارز دیجیتال مستقل آنلاین معامله می شوند. این صرافی ها میزبان کیف پول های دیجیتالی هستند تا معامله گران بتوانند یک ارز دیجیتال را با ارز دیگر یا پول های فیات مانند دلار یا یورو مبادله کنند. از آنجایی که اکثر صرافی های رمزنگاری پلتفرم های متمرکز هستند، کاربران در معرض هک یا کلاهبرداری هستند. صرافی های غیرمتمرکز نیز در دسترس هستند که بدون هیچ مرجع مرکزی کار می کنند. این صرافی ها امکان تجارت مستقیم همتا به همتای (P2P) ارزهای دیجیتال را بدون نیاز به یک مرجع واقعی مبادله برای تسهیل تراکنش ها فراهم می کنند.
ورود به بازار های مالی
برای اینکه با چشم باز وارد یک بازار مالی شویم و بتوانیم از آن بازار مالی کسب سود کنیم نیاز است موارد زیر را بیاموزیم.
- آشنایی با ساختار کلی بازار مالی مورد نظر : به عنوان مثال اگر قصد معامله در بازار بورس تهران را داریم باید با مفاهیم پایه بورس آشنایی داشته باشیم.
- آشنایی با مدیریت سرمایه : این موضوع به ما کمک می کند تا در معاملات خود با سرمایه ای مناسب وارد شود تا اینگونه سود های ما افزایش یابد و ضرر های معاملات منطقی و قابل تحمل گردد.
- روانشناسی معامله : بسیاری از افراد با اینکه تحلیلگر خوبی هستند و علم کافی در مورد بازار و شیوه معامله در بازار مورد نظر خود را دارند، ولی چون نمی توانند بر احساسات خود فائق آیند معمولا در معاملات شکست می خورند. روانشناسی معامله به معامله گر کمک می کند تا بتواند معاملات خود را با تسلط یافتن بر احساسات به پیروزی های شیرین بدل گرداند.
- تحلیل تکنیکال : معمولا بیشتر معامله گران در بازار، معاملات خود را به صورت روزانه یا چند روزه و کوتاه مدت انجام می دهند به همین منظور باید علم تحلیل تکنیکال داشته باشند تا بتوانند حرکات قیمت را در بازه های کوتاه مدت تشخیص داده و بتوانند با نوسانگیری روزانه و یا چند روزه سود های شیرینی را نسیب خود سازند.
- تحلیل بنیادی : شرکت های حقوقی و افرادی که قصد معاملات بلند مدت را دارند، نیاز می باشد علاوه بر تحلیل تکنیکال به بنیاد سهم و آینده مالی شرکت مربوطه نیز آگاهیی داشته باشند ، علم تحلیل بنیادی این امکان را به تحلیلگر می دهد تا بتواند آینده سهم مورد نظر را از نظر بنیادی مورد تحلیل قرار دهد.
سوالات متدوال
انواع مختلف بازارهای مالی چیست؟
برخی از نمونههای بازارهای مالی و نقشهای آنها شامل بازار سهام، بازار اوراق قرضه، کالاها و بازار املاک و مستغلات و چندین مورد دیگر است. این بازارها را می توان به بازار سرمایه در مقابل بازار پول، بازارهای اولیه در مقابل ثانویه و بازارهای فهرست شده در مقابل بازارهای خارج از بورس تقسیم کرد.
بازارهای مالی چگونه کار می کنند؟
علیرغم پوشش بسیاری از طبقات دارایی های مختلف و داشتن ساختارها و مقررات مختلف، همه بازارهای مالی اساساً با گرد هم آوردن خریداران و فروشندگان در یک دارایی یا قرارداد و اجازه دادن به آنها برای تجارت با یکدیگر کار می کنند. این اغلب از طریق یک مزایده یا مکانیزم کشف قیمت انجام می شود.
کارکردهای اصلی بازارهای مالی چیست؟
بازارهای مالی به دلایل مختلفی وجود دارند، اما اساسی ترین کارکرد این است که امکان تخصیص کارآمد سرمایه و دارایی ها در یک اقتصاد مالی را فراهم کنند. بازارهای مالی با اجازه دادن به یک بازار آزاد برای جریان سرمایه، تعهدات مالی و پول، اقتصاد جهانی را روانتر میکنند و در عین حال به سرمایهگذاران اجازه میدهند تا با هدف رشد سرمایه خود در طول زمان مشارکت کنند.
چرا بازارهای مالی مهم هستند؟
بدون بازارهای مالی، سرمایه نمی تواند به طور کارآمد تخصیص یابد و فعالیت های اقتصادی مانند بازرگانی و تجارت، سرمایه گذاری و فرصت های رشد به شدت کاهش می یابد.
شرکت کنندگان اصلی در بازارهای مالی چه کسانی هستند؟
شرکت ها از بازارهای سهام و اوراق قرضه برای جذب سرمایه از سرمایه گذاران استفاده می کنند. سفته بازان به طبقات مختلف دارایی نگاه می کنند تا روی قیمت های آینده شرط بندی کنند. پوششدهندهها از بازارهای مشتقه برای کاهش ریسکهای مختلف استفاده میکنند و آربیتراژورها به دنبال سود بردن از قیمتگذاری نادرست یا ناهنجاریهای مشاهده شده در بازارهای مختلف هستند. کارگزاران اغلب به عنوان واسطه ای عمل می کنند که خریداران و فروشندگان را با هم جمع می کنند و برای خدمات خود کارمزد یا هزینه ای را دریافت می کنند.
از چه راه هایی علوم مرتبط با بازارهای مالی را بیاموزیم
چند راه متداول برای آموختن علم معامله گری در بازارهای مالی وجود دارد.که در ادامه به شرح آنان می پردازیم.
- تحصیل در رشته های دانشگاهی مرتبط با بازارهای مالی.
- شرکت در کلاسهای آموزشی خصوصی برای یادگیری تحلیل و معامله گری.
- شرکت در کلاسهای آنلاین حضوری و یادگیری از طریق آکادمی تبریزفاینس که پیشنهاد من برای کاربران این گزینه می باشد زیرا می توانید بهترین آموزش ها را کسب کنید.
کلام آخر
در این مقاله به طور کامل با بازارهای مالی، کارکردهای آنها، نقش مهم آنها در اقتصاد و انواع آنها آشنا شدیم. بازارهای مالی را به روش های مختلف می توان دسته بندی کرد؛ مثلا بازار مالی را می توان به دو دسته ی بازار پول و بازار سرمایه تقسیم کرد. دسته بندی بر اساس دیگر موارد نیز وجود دارد. برخی دیگر مانند بازار های خارج از بورس ویا ارزهای دیجیتال از قانونگذاری کمتری برخوردار هستند. در هر صورت فعالیت در هر کدام از آنها نیازمند دانش کافی و مهارت های لازم می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید