شاخص قیمت تولید کننده (PPI) چیست؟
تحلیلگران حرفهای بازار فارکس توجه ویژهای به شاخصهای مهم اقتصادی دارند. این شاخصها میتوانند کمک بزرگی به تحلیلگران و معاملهگران فارکس و دیگر بازارهای سرمایه داشته باشند. در این مقاله قصد داریم در مورد شاخص PPI یا همان شاخص بهای تولیدکننده را تشریح کنیم، پس تا انتهای مقاله همراه تبریز فایننس باشید.
- شاخص PPI چیست؟
- چرا شاخص قیمت تولیدکننده مهم است؟
- کاربردهای شاخص قیمت تولید کننده چیست؟
- انواع شاخص PPI که اعلام می شود
- چگونه اعداد شاخص قیمت تولید کننده ارائه می شوند؟
- شاخص قیمت تولید کننده چطور محاسبه میشود؟
- تفاوت شاخص PPI و CPI چیست؟
- کسب و کارها چگونه از شاخص PPI استفاده میکنند؟
- دسترسی به اخبار شاخص PPI
- تاثیر شاخص PPI در بازار فارکس
- چگونه بر اساس گزارش PPI معامله کنیم؟
- چرا معاملهگران باید به PPI اهمیت بدهند؟
- کلام آخر
شاخص PPI چیست؟
شاخص قیمت تولیدکننده یا PPI یکی از شاخصهای مهم اقتصادی است که به طور مستقیم روی واردات، تورم و در نتیجه ارزش پولی یک کشور تاثیرگذار است. PPI کوتاه شده Producer Price Index و به معنای شاخص قیمت تولیدکننده (شاخص بهای تولیدکننده) است. برای درک مفهوم این شاخص، اجازه بدهید یک مثال ساده را تشریح کنیم. یک تولیدکننده برای تولید محصولات مختلف، نیاز به مواد اولیه دارد و این مواد را به طور مستمر تامین میکند. حال فرض کنید که مواد اولیه به دلایل مختلف، به میزان 20 درصد گران شوند. مسلما تولیدکننده باید هزینههای بیشتری برای تأمین مواد اولیه بپردازد. از این رو برای جبران، قیمت محصولات خود را حداقل 20 درصد افزایش خواهد داد تا دچار ضرر نشود.
این تغییر قیمت مواد اولیه (که تاثیر زیادی بر هزینههای جاری تولیدکننده دارد و بر روی هزینههای مصرفکننده نهایی نیز تاثیرگذار است) در مورد محصولات و خدمات مختلف در سطح کلان مورد بررسی قرار میگیرد و تحت عنوان شاخص PPI توسط سازمانها و نهادهای دولتی ارائه میشود. این شاخص عمدتا به صورت ماهانه اعلام میشود.شاخص قیمت تولیدکننده به دلیل تاثیر هشداردهندهاش در انتظارات تورمی آینده، داده اطلاعاتی مهم اقتصادی به شمار میرود. معاملهگران به دلیل رابطه مستقیم میان نرخ های بهره و تورم، شاخص قیمت تولیدکننده را در معاملات فارکس زیرنظر میگیرند. با وجود این که PPI همراستا با سی پی ای عمل میکند به اندازه CPI حائز اهمیت نیست و در تشخیص تورم به اندازه سی پی ای خوب عمل نمیکند. اما باز هم شاخص مهمی به حساب میآید. آمار پی پی آی در هفته دوم هر ماه منتشر میشود و شامل داده های ماه قبل است.
چرا شاخص قیمت تولیدکننده مهم است؟
قیمتهای تولیدکننده به این دلیل مهم هستند که در ایجاد تورم یا کاهش تورم نقش دارند. تورم زمانی اتفاق میافتد که قیمتها افزایش مییابد و کاهش تورم زمانی رخ میدهد که قیمتها کاهش مییابد. بانکهای مرکزی تورم و کاهش تورم را تماشا میکنند تا تعیین کنند که آیا نیاز به افزایش یا کاهش نرخ بهره دارند یا خیر. بانکهای مرکزی منفرد تنها تورم را ارزیابی میکنند تا مشخص کنند که آیا نیاز به تغییر تورم دارند یا خیر.
تورم قیمت تولیدکننده ضروری است زیرا اغلب به قیمتهای مصرف کننده سرایت میکند و هزینههای مصرف کننده نهایی را بالا میبرد. به عنوان مثال، اگر قیمت نفت خام افزایش یابد، قیمت بنزین را تحت تأثیر قرار میدهد. اگر قیمت بنزین افزایش یابد، برای مصرف کنندگانی که باید با ماشین خود به محل کار بروند، هزینه بیشتری ایجاد میشود.
یک بانک مرکزی نگران اثر سرریزی خواهد بود. وقتی تورم قیمت تولیدکننده به قیمت مصرف کننده سرازیر میشود، تورم میتواند با نرخی افزایش یابد که سریعتر از توان مصرف کنندگان است. در حالی که مقداری تورم خوب است، وقتی تورم خیلی سریع افزایش مییابد، میتواند رشد آینده را کاهش دهد.
کاربردهای شاخص قیمت تولید کننده چیست؟
PPI نشان دهنده تغییرات قیمت در محصولات نیمه تمام و تمام شده در طول زمان است. این شاخص به سیاستگذاران کمک می کند تا نوسانات قیمت را در سطح تولیدکننده شناسایی کرده و اقدامات اصلاحی انجام دهند. همچنین به عنوان یک ابزار تنظیم کنتراست برای تغییر قراردادهای بلند مدت برای تغییرات قیمت عمل می کند. علاوه بر این، PPI به کاهش تورم داده های اقتصادی مانند تولید ناخالص داخلی کمک می کند تا رشد واقعی یک اقتصاد را منعکس کند.
انواع شاخص PPI که اعلام می شود
- Flash PPI :نگاه اولیه و اجمالی به این شاخص دارد
- Core PPI : این شاخص را بدون تاثیر غذا و انرژی اعلام می کند
- Prelim PPI : مقدار تجدید نظر شده در این شاخص را ارائه می دهد
- Final PPI : مقدار نهایی این شاخص را اعلام می کند.
از دیدگاه تحلیل فاندامنتال جفت ارز ها معمولا از این شاخص ها PPI m/m و Core PPI m/m دارای اهمیت بوده و اعلام می شوند.
شما می توانید با شرکت دوره فارکس آکادمی تبریز فایننس با قدم های محکم وارد بازار های مالی شوید.
چگونه اعداد شاخص قیمت تولید کننده ارائه می شوند؟
اداره آمار کار BLS هر ماه بیش از ۱۰۰۰۰ شاخص قیمت محصول و صنعت تولید می کند. که سپس از آنها برای محاسبه PPI استفاده می کند. آن ها همراه با تعدیل و بدون تعدیل فصلی منتشر می شوند. و به سه دسته تقسیم می شوند: شرکتهای کالامحور، شرکتهای صنعتی و شرکتهای مبتنی بر مرحله پردازش.
طبقهبندی شرکتهای صنعتی:
یکی از طبقهبندیهای دادههای اداره کار، دستهبندی مبتنی بر صنعت است. این دستهبندی هزینههای تولید در صنایع مختلف را اندازهگیری میکند. به عنوان مثال هزینههای تولید در صنعت فولاد اندازهگیری شده و آن را به صورت یک شاخص عرضه میکنند.
طبقهبندی شرکتهای کالامحور:
در این طبقهبندی معمولا صنایع نادیده گرفته شده و کالاها و خدماتی که با یکدیگر شباهت دارند ترکیب میشوند. بیش از ۳۸۰۰ شاخص کالاهای تولید شده و حدود ۹۰۰ خدمات در این طبقهبندی پوشش داده میشوند. شاخصها بر اساس محصول و خدمات نهایی مرتب شدهاند.
طبقهبندی شرکتهای مبتنی بر مرحله پردازش:
برخی کالاها و یا خدمات هستند که هم به مصرف کننده نهایی فروخته میشوند و هم به مصرف کننده میانی. به عنوان مثال، یک پیچ ممکن است هم به عنوان محصول نهایی به مصرف کنندگان خرد فروخته شود و هم به صورت محصول میانی به یک کارخانه مونتاژ لوازم الکترونیکی فروخته شود. در این طبقهبندی، اداره آمار کار، بیش از ۶۰۰ پروفایل هدفمند را منتشر میکند و برخی از آنها را نیز بر اساس شاخصهای فصلی تنظیم میکند.
شاخص قیمت تولید کننده چطور محاسبه میشود؟
گفتیم که شاخص قیمت تولید کننده سه بخش تولیدی را زیرنظر دارد: شرکتهای کالامحور، شرکتهای صنعتی و شرکتهای مبتنی بر مرحله پردازش. برای تهیه شاخص PPI، شرکتهایی توسط اداره آمار انتخاب شده و از آنها برای شرکت در نظرسنجی دعوت میشود، هنگامی که این شرکتها دعوت را بپذیرند، یک اقتصاددان میدانی با شرکت تماس میگیرد تا مقدمات تحویل اطلاعات را از طریق یک پرسشنامه فراهم کند. دادهها به صورت ماهانه جمعآوری میشود و معمولا تا سهشنبه هفتهای که ۱۳امین روز ماه در آن قرار دارد کار جمعآوری دادهها تمام شده است. اداره آمار تقریبا ۲۵ هزار گزارش را با حدود ۱۰۰ هزار قیمت از انواع مختلف کالاها دریافت میکند. اگر یک شرکت دادهها را ناقص ارسال کند، یک اقتصاددان با شرکت تماس گرفته تا دادهها را تکمیل کند. شرکتها به طور متوسط هر ۷ تا ۸ سال تعویض شده و شرکتهای جایگزین برای تمونهگیری از آن صنعت به خصوص انتخاب میشوند.
فرمول محاسبه PPI
شاخص قیمت تولید کننده: (∑QoPo(Pi/Po)) / (∑QoPo) × 100
- QO: مقدار کالای ارسال شده در دوره پایه
- PO: قیمت کالا در دوره پایه
- Pi: قیمت کالا در دوره فعلی
تفاوت شاخص PPI و CPI چیست؟
PPI مخفف Producer Price Index است، در حالی که CPI مخفف Consumer Price Index است. PPI نشان دهنده تغییر قیمت محصولات و خدمات در یک دوره زمانی در سطح تولید کننده است در حالی که CPI تغییرات قیمت را در سطح مصرف کننده نشان می دهد. هر دو به افزایش یا کاهش کلی قیمت محصول در طول زمان اشاره دارند و معیار قابل اعتمادی برای سنجش تورم هستند.
کسب و کارها چگونه از شاخص PPI استفاده میکنند؟
کسب و کارها اغلب با تامین کنندگان قراردادهای بلندمدت منعقد میکنند. از آنجایی که قیمتها در طول زمان تغییر میکنند، انعقاد چنین قراردادهایی با یک قیمت واحد دشوار است. در عوض کسب و کارها و تامین کنندگان معمولا بندی در قرارداد میگذارند که هزینهها را با شاخصهایی مانند PPI تنظیم میکند.
به عنوان مثال، شرکت A یک قطعه را سفارش میدهد. تامین کننده تضمین میکند که به مدت سه سال این قطعه را تامین کند. هزینه اولیه قطعه یک دلار است اما تا سه سال آینده ممکن است قیمت قطعه نوسانات زیادی را متحمل شود. بنابراین، شرطی در قرارداد ذکر میشود که به موجب آن قیمت قطعه هر سه ماه یکبار طبق دادههای PPI تعدیل شود. فرض کنیم این شاخص پس از سه ماه ۲ درصد افزایش را نشان دهد، در این صورت هزینه تامین قطعه برای سه ماه آینده ۱.۰۲ دلار خواهد بود. بدین ترتیب تامین کننده میتواند با خیال راحت نوسانات قیمت را به تولید کننده منتقل کند.
دسترسی به اخبار شاخص PPI
شما میتوانید به تمامی اخبار مرتبط با شاخص PPI از طریق سایت فارکس فکتوری دسترسی داشته باشید. کافیست به بخش تقویم اقتصادی Forexfactory.com مراجعه نموده و اخبار مورد نظر خود را بررسی نمایید.
نکته: برای درک درست تحلیل فاندامنتال نیز شما باید درست مانند مراحل یادگیری و آموزش تحلیل تکنیکال مدت زمانی را به بررسی اخبار اقتصادی و تاثیر آن در تاریخچه نمودار خود بپردازیم. بنابراین بهتر است پیش از این که بخواهید با اخبار معامله کنید کمی این شاخصها را بررسی کرده و تاثیرات آن را نیز روی نمودار مورد نظر خود ارزیابی نمایید.
تاثیر شاخص PPI در بازار فارکس
از آنجایی که با انتشار اخبار و شاخص های اقتصادی نوسانات زیادی در بازار رخ میدهد اکثر تریدرها معمولا در ابتدای هر روز یا در ابتدای هفته، اخباری که قرار است منتشر شود را بررسی میکنند. گزارش پی پی ای مستقیما بر روی قیمت جفت ارزها تاثیر ندارد. اما چون قبل از سی پی ای منتشر میشود میتوان از آن برای پیشبینی نرخ تورم و بهره استفاده نمود. در صورتی که این آمار مثبت باشد از آنجایی که نشان دهنده رشد اقتصادی است باعث افزایش میزان تورم میشود، در چنین مواقعی نرخ بهره را بالا میبرند که این افزایش منجر به افزایش قدرت ارز یک کشور میشود.
چگونه بر اساس گزارش PPI معامله کنیم؟
مانند معامله با هر نوع داده اقتصادی دیگری، لازم است پیش از انتشار گزارش، درک خوبی از انتظارات بازار نسبت به گزارش به دست آورید. این را میتوانید با خواندن مقالات اقتصادی در وبسایتهای تحلیلی مختلف کسب کنید.
چرا معاملهگران باید به PPI اهمیت بدهند؟
مزیت اساسی دادههای PPI این است که این دادهها تورم را پیش از آنکه به مصرف کننده برسد، پیشبینی میکنند. سیاستگذاران و معاملهگران با تعقیب روند شاخص PPI میتوانند متوجه شوند که قیمتها به کدام سمت در حال حرکت است به عنوان مثال، افزایش در شاخص PPI صنعت فولاد میتواند نشان دهنده افزایش قیمت تولیدات مرتبط با این صنعت (مانند خودروسازی) طی ماههای آتی باشد.
در این صورت، شاهد اقدام فدرال رزرو برای بازنگری در موضع سیاستگذاری خود خواهیم بود. در صورتی که تورم تولید کنندگان افزایش پیدا کند، نشان میدهد که شرکتها برای جبران این هزینه باید درآمدهای خود را افزایش دهند. این مساله در ابتدا به نفع صنایع است چرا که سودآوری آنها را به صورت اسمی افزایش میدهد اما از طرف دیگر این افزایش قیمت میتواند در ماههای بعد منجر به افزایش تورم در قیمتهای مصرف کننده شود که فدرال رزرو را به سمت سیاستهای انقباضی مانند افزایش نرخ بهره سوق خواهد داد. بدین ترتیب شاهد افت بازار سهام و افزایش تقاضا برای ارز و اوراق قرضه خواهیم بود.
کلام آخر
شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) معیاری برای تغییر قیمتهایی است که تولیدکنندگان داخلی برای کالاها و خدمات خود دریافت میکنند. این شاخص معیاری برای سنجش تورم عمده فروشی و شاخص سلامت اقتصاد است.
همراهان گرامی جهت مشاهده اخبار بروز ارز دیجیتال و فارکس می توانید به وبسایت تبریز فایننس مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید