بررسی جایگاه ارزهای دیجیتال در جهان
ارزهای دیجیتال این پتانسیل را دارند که نحوه تفکر جامعه در مورد پول و سرمایه را به طور کامل تغییر دهند. ظهور بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) و هزاران ارز دیجیتال دیگر که فقط به صورت الکترونیکی وجود دارند، بانک های مرکزی جهانی را به تحقیق درباره نحوه عملکرد ارزهای دیجیتال ملی سوق داده است. ارز دیجیتال به هر ارزی که منحصراً به صورت الکترونیکی در دسترس است گفته می شود. نسخه های الکترونیکی ارز در حال حاضر بر سیستم های مالی اکثر کشورها غالب است. آنچه ارز دیجیتال را از ارز الکترونیکی که قبلاً در حساب های بانکی آمریکایی ها وجود داشت متمایز می کند این است که ارز دیجیتال هرگز شکل فیزیکی به خود نمی گیرد. ارزهای دیجیتال هرگز از شبکه کامپیوتری که در بستر آن قرار دارند، خارج نشده و به صورت کاملا منحصر به فرد، به وسیله ابزارهای دیجیتال مبادله می شوند. اما اینکه کشورهای مختلف در زمینه ارزهای دیجیتال چه رویه و رویکردهایی اتخاذ کرده اند و جایگاه ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف چگونه است این موضوعی که می خواهیم در این مقاله درمورد آن بحث کنیم پس تا انتهای مقاله همراه تبریز فایننس باشید.
مفهوم ارز دیجیتال
ارز دیجیتال (Digital Currency) به ارزی گفته میشود که در فضای الکترونیک و دیجیتال تولید و استفاده میشود. ارزهای دیجیتال مشابه پولهای معمولی مانند دلار و یورو که با نام ارز فیات شناخته میشوند هستند و برای خرید و فروش کالاها و خدمات استفاده میشوند. تفاوت اصلی آنها در بستر ایجاد آنها است. ارزهای دیجیتال با توجه به اینکه به صورت الکترونیکی موجود هستند، قابلیت انتقال سریع از هر نقطه دنیا به نقطه دیگر را دارند. ویژگیهای مشخص ارزهای دیجیتال این است که به طور معمول توسط هیچ مرجع یا مرکزی صادر نمیشوند و از لحاظ تئوریک از دخالت یا دستکاری دولت مصون میمانند. در حقیقت کریپتوکارنسی شکلی از دارایی مبتنی بر شبکهای دیجیتالی است که در از طریق رایانه توزیع میشود. این ساختار غیرمتمرکز به ارزهای دیجیتال اجازه میدهد خارج از کنترل دولتها و مقامات مرکزی تعریف شوند. داشته باشند. به صورت کلی رمزارزها یا ارزهای رمزنگاری شده سیستمهایی هستند که امکان پرداختهای امن آنلاین را فراهم میکنند. بسیاری از ارزهای دیجیتال بر اساس فناوری بلاکچین ساخته شدهاند، که یک دفتر کل توزیع شده از تراکنشهاست که توسط یک شبکه توزیع شده از کامپیوترها نگهداری و اجرا میشود.
نقش ارزهای دیجیتال در آینده اقتصاد کشورهای جهان
ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین به سبب آزادی در پرداخت و ارسال و دریافت پول در هر نقطه از جهان و در هر ساعت از شبانه روز قطعا آینده روشنی دارد الخصوص برای ایرانی ها که در سال های اخیر دغدغه پرداخت های برون مرزی، تحریم های آمریکا یا دیگر محدودیت ها را دارند. پس آزادی مالی که ارزهای دیجیتال به ارمغان می آورد می تواند آینده اقتصاد و مبادلات تجاری را دگرگون کند.
ارزهای دیجیتال در بستر امن خرید و فروش می شوند. ساختار شبکه بلاک چین امنیت ارزهای دیجیتال را تا حد بسیار زیادی تامین می کند. از سوی دیگر کاربران در شبکه ارزهای دیجیتال می توانند معاملات و تمام تراکنش های خود را کنترل کنند و شفافیت در این اکوسیستم نیز وجود دارد چرا که با استفاده از فناوری بلاک چین، همه معاملات نهایی برای مشاهده در دسترس همه است.
رمزارزها می تواند به عنوان ابزار حمایتی برای کشورهای در حال توسعه به کار گرفته شوند. به عنوان مثال صرافی هایی که به عنوان صرافی ارز دیجیتال در این کشورها فعال می شوند می توانند در مسیر توسعه پایدار اقتصاد کشور خود گام های مهمی بردارند. اگر این صرافی ها به دست نیروهای متخصص و فنی کشور ایجاد شوند و زیرساخت های درستی داشته باشند نقش بزرگی در پیشرفت، کسب درآمد و ثروت و عدم خروج سرمایه از کشور خواهند داشت.
کشورهای درحال توسعه با مشکلات مالی بسیاری دست و پنجه نرم می کنند و این ارزها می توانند بسیاری از این مشکلات را حل کنند. برخی از کشورهای درحال توسعه مانند کشور خودمان، که توسط اقتصادهای برتر تحریم است، حتی در موضوعی مانند افتتاح حساب بانکی در خارج مرزها با دشواری مواجه هستند. در چنین شرایطی نقل و انتقال سرمایه کار پیچیده ای شده و راه حل چنین مشکلاتی استفاده از صرافی های ارزهای دیجیتال و رمزارزهاست. چرا که می توانند از طریق سیستم مورد استفاده ارزهای دیجیتال، بدون هیچ محدودیتی به بازاری بزرگ و جهانی متصل شوند که امکان تحریم آن توسط کشوری وجود ندارد در نتیجه تبعیض در دنیا از بین می رود.
رمزارزها از طریق ارائه دسترسی آسانتر به خدمات مالی، میتوانند سبب رشد اجتماعی و اقتصادی در سراسر جهان، از جمله در کشورهای در حال توسعه شوند. این پولهای دیجیتال بهویژه بیتکوین مزایای بسیاری دارند که برخی از مهمترین آن ها عبارت است از:
- افزایش سودآوری فعالیتهای اقتصادی با ارز دیجیتال
- فرصتی برای کشورهای دارای سیستم بانکداری ضعیف
- کاهش هزینههای معاملات با رمزارزها
- افزایش شفافیت معاملات رمزارزها
- رمزارزها سبب افزایش قدرت کارآفرینان میشوند
آکادمی تبریز فایننس برگزار کننده بهترین دوره ارز دیجیتال در شمال غرب کشور است، لذت درآمد دلاری را با ما تجربه کنید.
جایگاه ارزهای دیجیتال در جهان
با توجه به اینکه ارزهای دیجیتال فناوری های جدیدی بوده و از ویژگیهایی نیز برخوردار هستند، در ابتدا اغلب کشورهای جهان نسبت به این فناوری گارد داشته و کنترل شدیدی بر آنها داشتند. تعداد زیادی از کشورها این اعتقاد را دارند که بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال، به موجب ماهیت ناشناسی که دارند و همچنین عدم امکان شناسایی و پیگیری دو طرف معامله در آن، معاملاتی غیرقانونی و غیرمجازی چون خرید و فروش اسلحه، تجهیزات غیر قانونی، قاچاق دارو و مواد مخدر را گسترش داده و خلافکاران و کلاهبرداران نیز به راحتی میتوانند از آن استفاده کنند.
در مقابل این رویه برخی دیگر از کشورها با وضع قوانین دقیق و درست، استفاده از این ارزهای دیجیتالی رمزنگاری شده را در قالب قوانین وضع شده مجاز اعلام کرده اند. بنابراین جایگاه ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف متفاوت است. حال به برخی از کشورهای پیشگام که در استفاده از ارزهای دیجیتال اشاره می کنیم:
ایالات متحده
بیت کوین اولین ارز دیجیتالیست که در ایالات متحده قانونی است. سابقه پذیرش بیت کوین در ایالات متحده، به سال ۲۰۱۳، برمی گردد که آن را به عنوان یک ارز مجازی غیرمتمرکز پذیرفت. با پذیرش بیت کوین توسط ایالات متحده به این معنی بود که میتوان از آن برای انجام معاملات استفاده کرد. بیت کوین در سپتامبر ۲۰۱۵ توسط کمیسیون معاملات آتی کالا ( CFTC) بهعنوان یک کالا طبقه بندی شد.
در شهر میامی نیز مردم می توانند از بیت کوین برای پرداخت مالیات استفاده کنند. دولت فدرال و دولتهای محلی ایالات متحده، به ارزهای دیجیتال توجهات زیادی کرده اند. کمیتههای دولتی بسیاری به دنبال قانون گذاری در این حوزه بودهاند، که از میان آنها می توان به کمیته بورس و اوراق بهادار (SEC)، کمیسیون تجارت فدرال آمریکا (FTC)، کمیته کالا و تجارت آینده (CFTC)، وزارت خزانه داری، دفتر کنترل ارز ایالات متحده (OCC)، سرویس درآمد داخلی (IRS)، شبکه اجرای جرایم مالی (FinCEN) اشاره کرد. این کمیتهها و حتی کنگره آمریکا، لوایح و قوانین زیادی را تسلیم مراجع قانون گذار کرده اند.
استرالیا
با عرضه اولیه کوین (ICO) شرکتهایی مانند Power Ledger و Havven در استرالیا، باعث شد که برای آن ها میلیونها دلار جذب سرمایه را به همراه داشته باشد. دولت استرالیا برای فراهم کردن فضایی برای تسهیل رشد و نوآوری در بخش ارزهای دیجیتال و فناوری، مشارکت نظارتی خود را افزایش داده است. دولت استرالیا تا به امروز نسبت به قانون گذاری ارزهای دیجیتال رویکرد غیرمداخله گرانهای اتخاذ کرده است. در حال حاضر ارز دیجیتال را به عنوان پول نمیشناسد و آن را با ارز فیات برابر نمیداند.
کمیته ارجاع اقتصادی مجلس سنای استرالیا، آگوست ۲۰۱۵، اقدام به انتشار گزارشی با عنوان ارز دیجیتال تعویضکننده بازی یا بیت پلیر کرد. در ماه می ۲۰۱۶ دولت استرالیا پاسخی به توصیههای این کمیته داد و به بحث هایی در رابطه با نحوه پرداخت مالیات مربوط به رمزارزها و جنبههای اقدامات متعاقب آن از اداره مالیات استرالیا پرداخت. در جریان نشست پرداخت در سال ۲۰۱۷، رئیس بانک مرکزی استرالیا اظهار داشت که برای صدور دلار دیجیتالی هیچ برنامهای در دستور کار ندارند. همچنین اعلام کردند که ظهور و گسترش فناوریهای جدید در ارتباط با رمزارزها، میتواند باعث به چالش کشیدن نقش موسسات مالی سنتی در زمینه پرداختها شود.
چین
در ادامه پذیرش رمزارزها و جایگاه ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف جهان چین که غول بازار محسوب می شود، علاوه بر قوانین کمک کننده خود، اقداماتی را نیز برای جلوگیری از فساد و غیرقابل کنترل شدن ارزهای دیجیتال عملیاتی کرده است. این کشور طی بخشنامه ای که برای صرافی های محلی خود ارسال کرد، خواستار توقف مبادلات ارزهای دیجیتال شد. محدود کردن فعالیت هایی که در بازار توسط ارزهای دیجیتال انجام می شود توسط بانک مرکزی، وزارت صنایع و فناوری و حتی سازمان فضای مجازی آن صورت می گیرد. البته باید این نکته را هم ذکر کرد با وجود برخی محدودیت ها، این کشور مشکلی با ارزهای دیجیتال به عنوان فناوری ندارد. به طوری که حتی بانک مرکزی آن سعی در بررسی موضوع ارزهای دیجیتال داشته و ممکن است اولین کشوری باشد که بانک مرکزی آن ارز دیجیتال صادر می کند. چین به بانک های خود درمورد ارزهای دیجیتال هشدار داده و سعی دارد کنترل دقیقی روی بازار داشته باشد.
ژاپن
کشور ژاپن را نیز میتوان یکی از قطبهای فعال در حوزه ارزهای رمزنگاری شده در آسیا معرفی کرد. چرا که ژاپن دارای یکی از سریعترین بازارهای فناوری در جهان است. به همین دلیل، به سرعت اقدام به صدور مجوز برای استفاده از ارزهای دیجیتال کرده و جایگاه ویژهای در این حوزه پیدا کرده است. ژاپن اما برخلاف همسایگانش روش متفاوتی را در قبال ارزهای دیجیتال در پیش گرفته است.آژانس خدمات مالی این کشور در سال ۲۰۱۷ قانونی مصوب کرد که براساس آن، استفاده از رمزهای دیجیتال روشی قانونی برای مبادلات است. در این قانون ارزهای دیجیتال به عنوان نوعی دارایی و روش پرداخت محسوب شده اند اما هنوز این کشور بیت کوین را به عنوان ارز قانونی معرفی نکرده است. به نظر می رسد ژاپن برخلاف برخی کشورهای دیگر، در تلاش است سازوکار مناسبی برای این نوع ارزها ایجاد کند و سیاست حذف و دیدگاه تقابلی مطلق را ندارد. علاوه بر این، ژاپن در صدد راه اندازی و معرفی ارز ملی و انحصاری خود در سال ۲۰۲۳ است.
آلمان
کشور آلمان در تلاش است تا در راهحلهای بلاکچینی مشارکت عظیم و گستردهای داشته باشد. آلمان را میتوان به عنوان یکی از چند کشور مهم و فعال در اروپا و جهان در حوزه اقتصادی دانست. ارزهای دیجیتال نیز توانستند جایگاه ویژهای در این اقتصاد مناسب در چهارچوب قوانین کسب کنند. آلمان از کشورهای پیشگام در توسعه فناوری بلاکچین است که خیلی سریع ارزهای دیجیتال در آن مورد پذیرش قرار گرفتند. تا جایی که امروزه مشارکت بسیار قوی و گستردهای در این حوزه دارند. دولت کشور آلمان استفاده از بیت کوین را قانونی اعلام کرده و اکنون امکان انجام معامله با آن وجود دارد.
فرانسه
از سال 2014 جایگاه ارزهای دیجیتال در کشور اروپایی فرانسه مجاز و قانونی اعلام شد و به افراد اختیاراتی برای معامله و تجارت با استفاده از ارزهای دیجیتال داده شد. بنابراین فرانسه نیز یکی از کشورهای پیشگام در قانونی اعلام کردن ارزهای دیجیتال است. در سال ۲۰۱۹ مصوبه PACTE کشور فرانسه معرفی شد که با چهار اصل اساسی بخش ارزهای دیجیتال را تنظیم میکند. این قوانین تا قبل از ژوئن ۲۰۲۱ فقط سرویسهای ارائه دهنده خدمات حضانتی و سرویسهای ارز دیجیتال به فیات را تحت تأثیر قرار میداد. از آنجایی که در حال حاضر این مقررات جدید اجرایی شده اند، مشمول حال همه شرکتها و نهادهایی که در حوزه ارزهای دیجیتال فعال هستند، نیز خواهد شد.
بلاروس
اگرچه بلاروس کشوری کوچک است اما در قانونی کردن فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال کشوری پیشرو بوده و از سال ۲۰۱۹ اقدام به مجاز اعلام کردن استفاده از رمزارزها برای بسیاری از معاملات و گسترش اقتصاد دیجیتالی کرد. از ویژگیهای قابل توجه به کارگیری ارزهای دیجیتال در بلاروس بدون کارمزد بودن آن است.
علاوه بر کشورهای گفته شده که شش کشور پیشرو در حوزه ارزهای دیجیتال هستند، کشورهای دیگری مانند انگلستان، روسیه، هند، آفریقای جنوبی، استرالیا، ترکیه شیلی، مالزی، برزیل، سنگاپور، آرژانتین، کلمبیا، مکزیک، اندونزی، اسپانیا و دانمارک نیز شروع به پذیرش رمرزارزها و فعالیت در این حوزه کردهاند.
جایگاه ارزهای دیجیتال در ایران
ایران در ابتدای تابستان سال 1398 اعلام کرد دولت ارزهای دیجیتال را به رسمیت می شناسد و در ۱۳ مردادماه ۱۳۹۸، آیین نامه اجرایی استخراج این ارزها را در کشور را ابلاغ کرد. در نتیجه صنعت استخراج و ماینینگ در کشور قانونی شد اما برای استخراج نیاز به مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
در ایران به دلیل پایین بودن هزینه های انرژی، می تواند به خوبی از پس رقابت بربیاید. طبق بررسی ها، با هزینه ای کمتر از ۳ هزار دلار می توان در ایران به استخراج بیت کوین پرداخت در حالی که بسیاری از کشور ها، هزینه های سنگین تری از این می پردازند. این مهم را بگذارید کنار ارزش دلار در ایران را به یاد بیاوردید. طبیعتا سودآوری خوب این بازار مشخص شده و نشان می دهد جای کار خوبی در ایران برای این بازار نوین خواهد بود. خصوصا این که نقاط مختلفی از ایران برای استقرار تجهزیزات استخراج، آب و هوای بسیار خوبی دارند.
کلام آخر
در ابتدای ایجاد ارزهای دیجیتال رویکرد کشورها به این پول های دیجیتال غیرمتمرکز با یکدیگر فرق دارد و جایگاه ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف نیز بسته به قوانین موجود در این کشورها متفاوت بوده است. در این مطلب به جایگاه ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف پرداختیم اما نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که نمی توان نقش این نوع جدید از مبادلات را نادیده گرفت و کشورها باید به دنبال بسترسازی مناسب برای استفاده درست از این ارزها باشند.
همراهان گرامی جهت مشاهده اخبار بروز ارز دیجیتال و فارکس می توانید به وبسایت تبریز فایننس مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید