تفاوت معاملات اسپات و فیوچرز
معاملات اسپات و فیوچرز
در بازار های مالی راه های مختلفی برای معامله کردن وجود دارد که یکی از آنها اسپات و دیگری فیوچرز است، به طور کلی در بازار ارز دیجیتال معاملات به دو دسته اسپات (نقدی) و فیوچرز (آتی) تقسیم میشوند. تفاوت اصلی اسپات و فیوچرز در این است که اسپات روش سنتی معامله است اما فیوچرز آینده ترید و روشی نوین است که کامل تر درباره این دو کامل تر توضیح خواهیم داد پس برای درک بهتر این مطلب تا انتهای مقاله همراه تبریز فایننس باشید.
معاملات اسپات (Spot)
معامله اسپات، یک معامله نقدی است. اسپات یعنی شما مقداری از یک ارز را با استفاده از موجودی حساب خود خریداری می کنید و این مقدار در همان لحظه به کیف پول شما واریز می شود و شما تا زمانی که این ارز را بفروشید صاحب آن هستید. در واقع هر ارزی که به روش اسپات خریداری شود، جزو asset یا دارایی شما محسوب می شود. معامله گر اسپات به امید افزایش قیمت در کف قیمت خرید می کند و با افزایش قیمت ارز، سود خود را از بازار برداشت می کند. بنابراین بازار اسپات یک بازار یک طرفه است که در آن فقط می توان از رشد قیمت سود کرد.
در مثال ساده تر می توانیم خریداری دلار را بررسی کنیم. معامله اسپات به این معنا است که هنگامی که دلار ۱۵۰۰۰ تومان است ۱۰۰۰ دلار خریداری کنید. شما به صراف ۱۵۰۰۰۰۰۰ تومان میدهید و همان لحظه دلار ها به شما داده می شوند. شما باید دلارها را نگه دارید. چنانچه قیمت دلار بالا برود سرمایه شما بیشتر میشود و هنگامی که قیمت دلار پایین بیاید سرمایه شما کاهش پیدا میکند. در چنین معاملاتی تنها در صورتی که قیمت دلار افزایش پیدا کند شما سود خواهید کرد در غیر این صورت ضرر می کنید و از سرمایه شما کم می شود.
مزایای معاملات اسپات (Spot)
- شما با خرید یک ارز صاحب آن می شوید و حق مالکیت دارید
- سادگی قوانین
- سود و زیان دقیق
- مناسب برای هولد کردن
- روشی مناسب برای مبتدیان
معایب معاملات اسپات (Spot)
- نیاز به حرکت های نسبتا بزرگ بازار برای رسیدن به سود مورد نظر
- مسئولیت نگهداری ارزهای دیجیتال برعهده معامله گر است
در معاملات اسپات هدف بلند مدت تر در نظر می گیریم و معمولا هدف آن گرفتن یک روند کامل قیمتی است
جهت مطالعه بیشتر می توانید مقاله اسپات تریدینگ یا معاملات نقدی چیست؟ را مطالعه نمایید.
معاملات فیوچرز (Futures)
معاملات اسپات دقیقا نقطه مقابل بازار های اسپات هستند زیرا در بازار های اسپات شما هر آنچه که خریداری کرده اید را تحویل میگیرید اما در معاملات فیوچرز شما در قرارداد زمانی را در آینده برای تحویل آنچه که خریداری کرده اید معین میکنید و مبلغی را به عنوان ضمانت نامه پرداخت میکنید.
به زبان ساده تر میتوانید از نوسانات بازار درآمد داشته باشید به شرطی که به اندازه کافی آموزش دیده باشید و بتوانید به بهترین صورت ممکن آینده قیمتی بازار را پیش بینی کنید. در این بازار افرادی که بهتر اموزش دیده اند و در تحلیل و پیش بینی بازار توانایی بالاتری دارند همیشه از سایرین موفق ترند در نظر داشته باشید.
در معاملات فیوچرز یا آتی مفهومی به نام اهرم یا لوریج وجود دارد که به این معنی است که صرافی به شما مقدار مشخصی پول قرض میدهد به عنوان مثال ۵۰۰۰۰ دلار از صرافی میگیرد و با آن یک بیت کوین خریداری میکنید زمانی که قیمت بیت کوین به ۶۰۰۰۰ دلار رسید میفروشید و ۱۰۰۰۰ دلار شما سود کرده اید. البته همه چیز به این سادگی که گفته شد نیست و قوانین و شرایط خاص خودش را دارد اما روال کلی معاملات با لوریج به این صورت است.به یاد داشته باشید برخلاف بازار اسپات که دارایی شما ثابت است وفقط ارزش آن تغییر میکند در بازار فیوچرز احتمال به صفر رسیدن حساب شما و از دست دادن سرمایتون وجود دارد به همین دلیل است که تمامی افراد اصرار به آموزش کافی قبل از ورود به این بازار را دارند.
اصطلاحات معاملات فیوچرز
- Long Position: به معنی ورود به پوزیشن خرید(buy)
- Short Position: به معنی ورود به پوزیشن فروش (sell)
- Leverage: ضریب اهرمی که سرمایه شما را چندین برابر میکند و به سبب آن سود و زیان شما نیز به نسبت ضریب اهرمی آن افزایش میابد.
- Call margin: کال مارجین یا اصطلاح رایج تر آن لیکویید شدن به این معنا است که ضرر های شما بیشتر از سرمایه شما است و صرافی حساب شما را می بندد و سرمایه شما عملا به صفر میرسد.
در معاملات فیوچرز اصطلاحات دیگری نیز وجود دارد که مربوط به چارت قیمتی است که می توانیم به چند مورد اشاره کنیم:
Sell stop: محدوده مشخصی است در روند نزولی بازار که اگر بازار به آن محدوده برسد مطمئنا از آن محدوده پایین تر نیز می رود پس این پوزیشن را تنظیم می کنیم تا بعد از آن محدوده وارد پوزیشن فروش شود.
Sell limit: محدوده مشخصی است در بازار صعودی که اگر قیمت به آن محدوده برسد بر میگردد و دیگر بالاتر نمیرود پس این پوزیشن را تنظیم میکنیم تا زمانی که به این محدوده رسید وارد پوزیشن فروش شود.
Buy stop: محدوده مشخصی است در روند صعودی بازار که اگر بازار به آن محدوده برسد مطمئنا از آن محدوده بالاتر نیز می رود پس این پوزیشن را تنظیم می کنیم تا بعد از آن محدوده وارد پوزیشن خرید شود.
Buy limit: محدوده مشخصی است در بازار نزولی که اگر قیمت به آن محدوده برسد بر میگردد و دیگر پایین تر نمی رود پس این پوزیشن را تنظیم میکنیم تا زمانی که به این محدوده رسید وارد پوزیشن خرید شود.
مزایای معاملات فیوچرز (Futures)
- کمک به مدیریت ریسک
- معامله با حجم های بالاتر با استفاده از اهرم
- کسب سود از نوسانات کم بازار
معایب معاملات فیوچرز (Futures)
- شما هیچ نوع دارایی از معامله کسب نمی کنید فقط این معاملات به صورت قراردادی است.
- اصلی ترین عیب فیوچرز امکان اسفاده از اهرم بالا است که سود را چندین برابر می کنند ولی ضررهای سنگینی هم دارد.
تفاوت معاملات فیوچرز و اسپات
معامله اسپات و فیوچرز از دو نظر باهم متفاوت اند:
-
امکان کسب سود از ریزش و رشد قیمت
در معاملات اسپات فقط از رشد قیمت سود می کنید، به عبارت دیگر با پیش بینی قیمت رو به بالا سود کسب می کنید و با ریزش قیمت ضرر می کنید، اما در معاملات فیوچرز با توجه به پوزیشن های long و short می توانیم از رشد و ریزش قیمت سود کسب کنید.
-
ریسک معاملات
برخی معتقدند ریسک اسپات کمتر از فیوچرز است و برای بلند انتخاب بهتری است ، اما اگر دانش کافی داشته باشید می توانید با مدیریت سرمایه و استراتژی درست با خیال راحت معامله کنید.
کلام آخر
با هم درباره تفاوت اسپات و فیوچرز صحبت کردیم و هر دو نوع این معاملات مناسب هستند و افراد باید با توجه به علم و توانایی خودشان وارد این بازار ها شوند. به طور کلی درصد سود هایی که بازار فیوچرز به افرادی که اطلاعات کافی دارند میدهد بسیار بیشتر از بازار اسپات است اما حتما باید با علم وارد این بازار شد. همانطور که سود های این بازار بیشتر است ضرر های فیوچرز نیز بیشتر است و احتمال از دست دادن سرمایتون وجود دارد. به طور کلی برای سرمایه گذاری های بلند مدت بازار اسپات بسیار مناسب است اما برای ترید و سرمایه گذاری های میان مدت و کوتاه مدت بازار فیوچرز علی رغم ریسک بالایی که دارد کاملا بستر مناسبی است.
اگر سوالی یا پیشنهادی دارید میتوانید با ما در میان بگذارید تماس: 09389635840
دیدگاهتان را بنویسید