پنج عنصر محوری بلاکچین

پنج عنصر محوری بلاکچین : به صورت رسمی، بلاکچین یک مکانیسم دیجیتال برای ایجاد یک دفتر کل دیجیتال توزیع شده است که طی آن، دو یا چند عضو، میتوانند در یک شبکه همتا به همتا، به شکل مستقیم و بدون نیاز به واسطه مورد اعتمادی به مبادله اطلاعات و دارایی بپردازند.
بلاکچین، اعضا را اصالت سنجی و اعتبارسنجی می کند که آیا دارایی هایی که اعضا قصد مبادله آن را دارند، حقیقتأ تحت مالکیت آنها قرار دارد یا خیر. اگر مشکلی وجود نداشته باشد، می توان تراکنش را انجام داد. بلاکچین اطلاعات مربوط به تراکنش را روی یک دفتر كل دیجیتال توزیع شده ثبت می کند و هر یک از اعضای حاضر در شبکه، به شکلی مستقل، به یک نسخه از این دفتر كل دیجیتال توزیع شده دسترسی دارند و می توانند آن را به روز رسانی کنند.
اطلاعات غیر قابل تغییر هستند، برچسب زمانی دارند، رمزنگاری شده اند و به شکل بلوکی، به هم پیوند خورده اند. هر بلوک به شکل یک خوشه، متشکل از حدود دو هزار رکورد تراکنش است که دور هم گردآوری شده اند. دفتر کل همزمان با انجام تراکنش توسط اعضا، رشد می کند و بزرگتر می شود.
اما اگر بخواهیم به شکل غیررسمی به موضوع بپردازیم، تعریف بلاکچین چگونه می شود؟ طبق این تعریف، شما می توانید به شکل تئوری، با یک شریک ناشناخته، در هر جای جهان، تعامل کنید و هر نوعی از دارایی را در هر اندازه تراکنشی که بخواهید، معامله کنید. در این معامله، بدون نیاز به وکیل، بانک، شرکت بیمه یا عناصر واسطه دیگر، می توانید مطمئن باشید که هر دوی شما، به تعهدات تان عمل خواهید کرد.
چنین راهکاری، به شکل گسترده، محدوده دارایی هایی که یک کسب و کار می تواند معامله کند را افزایش میدهد. این توافق همچنین باعث می شود دامنه افراد و ابزارهایی که کسب و کارها می توانند بدون نیاز به یک شخص ثالث (که مقداری از ارزش را برای خودش برمیدارد)، به صورت مستقیم با آنها معامله انجام بدهند، تا حدود خیلی زیادی بیشتر شود.
بلاکچین فناوری ها و تکنیکهای فعلی را با یک معماری نوین، ترکیب می کند. این معماری نوین، از پنج عنصر تشکیل یافته است.
پنج عنصر محوری بلاکچین و توزيع
اعضای بلاکچین، در مکان های فیزیکی جدا از هم، قرار دارند و از طریق یک شبکه، به هم متصل شده اند. هر عضوی که یک نود (Node) کامل را اداره می کند، یک نسخه کامل از دفتر کل را نگهداری می کند. این دفتر کل، همزمان با انجام هر تراکنش توسط اعضا، به روز رسانی می شود.
نودها ماشین هایی هستند که اعضا مالکیت آنها را در اختیار داشته و آنها را مورد استفاده قرار میدهند. نودها طوری مجهز شده اند که الگوریتم اجماع را، اجرا کنند. هر عضو قادر است هر بخشی از دفتر کل را که بخواهد، مرور کند، ولی اجازه ندارد تغییری در آن اعمال کند، مگر تحت شرایط معین.
پنج عنصر محوری بلاکچین و رمزنگاری
در بلاکچین، برای اینکه داده ها به شکلی امن و نیمه ناشناس (اعضا نام مستعار دارند) ثبت شوند، از فناوری هایی مانند کلیدهای عمومی و خصوصی استفاده میشود. اعضا قادر هستند هویت شخصی و رمزنگاری: در بلاکچین، برای اینکه داده ها به شکلی امن و نیمه ناشناس (اعضا نام مستعار دارند) ثبت شوند، از فناوری هایی مانند کلیدهای عمومی و خصوصی استفاده میشود.
اعضا قادر هستند هویت شخصی و سایر اطلاعاتشان را تحت کنترل بگیرند و تنها مواردی را به اشتراک بگذارند که برای انجام تراکنش مورد نیاز است .
پنج عنصر محوری بلاکچین و تغییرناپذیری
معاملات تکمیل شده، به شکل رمزنگاری امضا می شوند، برچسب زمانی می خورند و به ترتیب، به دفتر کل افزوده می شوند. اطلاعات قابل دست کاری و تغییر نیستند و تنها در شرایطی می توان آنها را تغییر داد که اعضا روی الزام این تغییر، به اجماع برسند. چنین توافق هایی، با نام فورک (Fork) شناخته میشوند.
پنج عنصر محوری بلاکچین و توکنیزاسیون
تراکنش ها و سایر تعاملاتی که روی بلاکچین انجام می گیرند، شامل شرایط تبادل ارزش امن می شوند. این ارزش، در قالب توکن ظاهر می شود. بازارهای دیجیتال با کمک توکنها می توانند عملکرد بهتری داشته باشند و بنا به دلایل متفاوتی، لازم است که نسبت به تولید توکن (توکنیزاسیون) اقدام کنند.
توکنها را می توان به عنوان نمایندگان دیجیتال دارایی های فیزیکی، یا به عنوان یک مکانیسم پاداش برای انگیزه بخشی به اعضای شبکه، یا با هدف تولید و تبادل انواع جدید ارزش، به کار گرفت. توکنها همچنین به اعضای خصوصی و شرکتی امکان می دهند تا داده هایشان را تحت کنترل بگیرند.
پنج عنصر محوری بلاکچین و غیرمتمرکزسازی
اطلاعات شبکه و قوانینی که برای نحوه عملکرد شبکه تعیین شده اند، هر دو روی شبکه توزیع شده، توسط کامپیوترها یا نودهای مختلف، نگهداری میشوند. غیر متمرکزسازی، در عمل بدین معناست که هیچ نهاد واحدی، کنترل تمامی کامپیوترها یا اطلاعات را به عهده ندارد و برای آنها قانون تعیین نمی کند.
هر نود، نسخه رمزنگاری شده یکسانی از اطلاعات شبکه را در خود نگهداری می کند. تراکنشها طی یک مکانیسم اجماع که توسط نودهای کامل انجام می شود، صحت سنجی شده و مورد پذیرش قرار می گیرند. این ساختار غیرمتمرکز و مبتنی بر اجماع، در برابر تراکنش های بد و متقلبانه، خودایمن است و باعث میشود نیاز به نظارت از سوی مرجع قانونی مرکزی حذف شود.
این پنج عنصر محوری بلاکچین، در کنار هم، شرایطی را مهیا می کنند تا دو یا چند عضو که یکدیگر را نمی شناسند، به شکلی امن، در یک محیط دیجیتال، با هم وارد تعامل شوند. تأکید ما روی این پنج عنصر، بی جهت نیست؛ در صورتی که بلاکچین یک یا چند مورد از این عناصر را نداشته باشد، ارزش آن محدود شده یا حتی به کلی از بین خواهد رفت.
با این وجود، دیدگاه های مخالفی هم در مورد این موضوع وجود دارد. فناوری های جدید در اغلب موارد، دوره ای را سپری می کنند که طی آن، بازیگران فرصت طلب تلاش می کنند بازار را به شیوه هایی مبهم و به دلخواه خودشان معنی کنند. استفاده از کلمه «پایگاه داده» برای تعریف بلاکچین، یکی از این موارد است. بلاکچین، یک پایگاه داده نیست.برای اطلاع از تفاوتهای پایگاه داده و بلاکچین به مقاله “تفاوت های بین پایگاه داده و بلاکچین “مراجعه کنید.
بعضی اوقات، نمایندگان فروش، به اشتباه، بلاکچین را یک پایگاه داده میخوانند، ولی بین مکانیسم های بلاکچین و پایگاه داده، چندین تفاوت کلیدی وجود دارد. یک نمونه از این تفاوت ها، آن است که بلاکچین، بر خلاف پایگاههای داده، یک انبار عمومی برای اطلاعات به شمار نمی رود. تفاوت های دیگر، این گونه هستند که بلاکچین، تغییرناپذیر است و نحوه خواندن، نوشتن، حذف کردن و تغییر آن، با پایگاه داده تفاوت دارد.
حال به مهمترین تفاوت می رسیم؛ درست است که پایگاه داده را می توان بین چند عضو توزیع کرد، ولی پایگاه داده، بر خلاف بلاکچین، توسط یک سرپرست مرکزی کنترل می شود. داشتن کنترل مرکزی با اصل ایده بلاکچین، در تضاد است. گاهی اوقات در دیگر زمینه ها نیز از زبان گمراه کننده ای استفاده می شود.
در واقع، بسیار شایع شده که نمایندگان فروش، تلاش می کنند با «شست وشوی بلاکچین» (blockchain Washing)، بسته ها یا خدمات خودشان را به نام محصول بلاکچینی به فروش برسانند، در حالی که در این بسته ها و خدمات، فقط برخی فناوری های بلاکچینی و تنها زیرمجموعه ای از عناصر طراحی بلاکچین به کار گرفته شده است. به شکلی مشابه، بعضی از شرکتهای متخصص حوزه فناوری، با هدف جذب هرچه بیشتر شرکای زنجیره تأمین به اکوسیستم خودشان، راهکارهایی را پیاده سازی می کنند که آنها را «بلاکچین» می نامند و سپس، از شرکا می خواهند از طریق این راهکارها، با آنها وارد تعامل شوند.
یک واقعیت ساده وجود دارد و آن، این است که بلاکچین هنوز به تکامل نرسیده و سازمان ها آگاهی ندارند که چگونه باید از آن استفاده کرده یا از طریق آن، به تولید ارزش بپردازند. به همین جهت، بسیاری از سازمانها، صرفأ عناصری را مورد آزمایش قرار میدهند که در کشان می کنند و از مهارت لازم برای مدیریت آن برخوردار هستند.
در نتیجه، اکثر راهکارهای به اصطلاح بلاکچینی که اکنون در مرحله توسعه هستند، فقط تعدادی از پنج عنصر بلاکچین را به کار گرفته اند. بنابراین ممکن است شرکتها، برای دستیابی به نتایج دلخواهشان، اساس نیازی به بلاکچین نداشته باشند. بر اساس نتیجه تحقیق ما، در ۸۵ درصد از پروژه های معماری داده سنتی نیز می توانست به همان اندازه بلاکچین، یا حتی بهتر از آن، کارایی داشته باشد.
آکادمی تبریز فایننس یکی از بهترین مجموعه ها در غرب کشور است که سعی دارد بستری مناسب برای علاقه مندان در حوزه ی ارز دیجیتال با برگزاری دوره هایی مثل دوره ارز دیجیتال و دوره پرایس اکشن نوین و دوره های دیگر ایجاد کند.
شما می توانید با شرکت در این دوره ها سرمایه گذاری بی نظیری در کارنامه مالی خود ثبت کنید و به یک تریدر حرفه ای تبدیل شوید.