کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال

طی چند سال اخیر، افراد بسیاری به واسطه ارزهای دیجیتال مختلف میلیونر شدهاند و سپس، برای افراد دیگری که قصد دارند در آینده روی این فناوری سرمایه گذاری کنند، کسب و کارهای سودآوری به وجود آورده اند. اما، این رشد ارزش و پذیرش ارزهای دیجیتال توسط کسب و کارهای مختلف، پیامدهایی نیز به همراه داشته است.
در حالی که افرادی با نیت های خوب به دنبال سرمایه گذاری و احتمالا سودآوری هستند و قصد دارند بخشی از دنیای آتی پول را شکل دهند، افرادی نیز با سوءنیت قصد فریب سرمایه گذاران بازار را دارند.
سرمایه گذاران بالقوه اغلب به دلیل افزایش مداوم تعداد موارد سرقت و کلاهبرداری ارزهای دیجیتال، از سرمایه گذاری در این صنعت روبه رشد اجتناب می کنند. سرمایه گذاران کارکشته بازارهای دیگر نیز چندان تمایلی به سرمایه گذاری روی صنعت ارزهای دیجیتال ندارند.
متأسفانه در کشورهایی مانند ایران که اقتصاد تضعیف شده دارند، این کلاهبرداری ها بسیار بیشتر به چشم می خورند. در حقیقت وعده سودهای نجومی از طرف طرح های کلاهبرداری و وضعیت بد اقتصادی دست به دست هم داده اند و تعداد زیادی از مردم ایران را به دام خود کشانده اند.
همچنین از آنجا که تراکنش های ارزهای دیجیتال ناشناس یا نیمه ناشناس هستند و به سهولت انجام می شوند، پیگیری قضایی این جرائم بسیار
دشوار است | و این امر موجب تقویت کلاهبرداران شده است.
در این مقاله با انواع رایج کلاهبرداری ها در حوزه ارزهای دیجیتال به صورت جامع آشنا می شوید و نحوه شناسایی و اجتناب از هریک را یاد می گیرید. ما رایج ترین شکل های کلاهبرداری در این حوزه را بررسی کرده ایم، اما ممکن است روش های خاص دیگری هم به کار گرفته شوند که البته باز هم رنگ و بوی انواع رایج را دارند.
کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال و طرحهای پانزی، هرمی و شبکه ای
طرح پانزی (Ponzi) نوعی کلاهبرداری در سرمایه گذاری است که با وعده پرداخت بازدهی مشخص به سرمایه گذاران موجود از محل کسب درآمد از طریق سرمایه گذاران جدید، افراد را فریب میدهد.
بدون اغراق، طرحهای پانزی و هرمی بزرگترین بخش از کلاهبرداریهای این حوزه را به خود اختصاص می دهند و پایه اصلی بسیاری از شکل های کلاهبرداری همین ترفند پانزی است.
در این طرح، کلاهبردار افراد ناآگاه را ترغیب می کند تا برای سرمایه گذاری در یک یا چند پروژه بسیار پرسود، پول های خود را در اختیار او قرار دهند. سود این طرح ها آنچنان بالاست که افراد زیادی گول می خورند.
این در حالی است که پول سرمایه گذاران در هیچ کجا سرمایه گذاری نمی شود و فقط با نوعی بازی با پول، از سرمایه افراد جدید، سود افراد قدیمی پرداخت میشود تا اعتماد به سیستم جلب شود و افراد بیشتری وارد شوند. در نهایت و زمانی که پول کافی برای کلاهبردار جذب شد و دیگر افراد زیادی وارد نشدند، طرح از هم فرو می پاشد و کلاهبردار فرار می کند.
برای درک بهتر طرح پانزی به مثال زیر توجه کنید (اسامی و اعداد و ارقام فرضی هستند):
چنگیز یک کلاهبردار است که قصد انجام ترفند پانزی را دارد. او یک شرکت یا سایت جعلی تأسیس می کند و در آن به مردم وعده می دهد که اگر هر کدام از آنها مثلا یک میلیون تومان پول پرداخت کنند، او با آن پول ها در بازار بورس نیویورک، ارزهای دیجیتال خریداری می کند، یا در هر جای دیگری سرمایه گذاری می کند و ماهی ۲۰۰ هزار تومان (۲۰ درصد سود تضمینی به سرمایه گذاران پرداخت می کند.
اما در حقیقت هیچ گونه سرمایه گذاری در کار نیست و فقط بازی با پول انجام میشود.پس از مدتی تبلیغات و جذب سرمایه گذاران اولیه، حالا چنگیز میلیون ها تومان پول جمع آوری کرده است.
برای اینکه طرح ادامه پیدا کند و پول بیشتری جذب شود، چنگیز از پول سرمایه گذاران جدید، سود سرمایه گذاران اولیه را پرداخت می کند. همین امر باعث می شود تا مشتریان قدیمی که در ابتدا سود دریافت کرده اند، این طرح را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنند و سرمایه گذاران جدیدتری پا به عرصه بگذارند.
پس از اینکه پول خوبی جمع آوری شد یا وقتی که دیگر سرمایه گذار جدیدی پیدا نشد، چنگیز با پولها فرار می کند و طرح از هم فرو می پاشد.
اساس کار همه طرح های پانزی یکسان است، اما ممکن است با نقاب یک شرکت معتبر و فعالیتی به جز سرمایه گذاری مستقیم ظاهر شوند. به عنوان مثال، اغلب پروژه های استخراج ابری پانزی هستند که در ادامه درباره آنها می خوانید.
همچنین بیشتر طرح هایی با عناوین «هوش مصنوعی»، «قرارداد هوشمند» «معامله در بورس های خارجی» و…. که در آنها سود غیرمنطقی و تضمینی ارائه شود، در حقیقت پانزی هستند.
Multi-Level ) یا شما با یک طرح کاملا کلاهبرداری (سارق پول) طرف هستید یا در بهترین حالت مأمور فروش قطعی محصولات بی ارزش با چندبرابر قیمت
به طور کلی، در بازاریابی های شبکه ای و چندسطحی واقعی خواهید بود.
نحوه کلاهبرداری از طریق طرحهای پانزی، هرمی و چندسطحی
- تبلیغاتی دروغین مربوط به یک سرمایه گذاری یا فعالیتی با سود نجومی به سرعت پخش می شود.
- سرمایه گذاران تازه کار عاشق این دروغ ها می شوند و روی این پروژه های جعلی سرمایه گذاری می کنند.
- به افراد گفته می شود برای سود بیشتر دوستان و نزدیکان خود را هم وارد سیستم کنند.
- در ابتدا برای جلب اعتماد، سود افراد قدیمی از سرمایه افراد جدید پرداخت می شود تا افراد بیشتری جذب شوند.
- سپس، کلاهبرداران غیب می شوند تا بخش زیادی از پول ها را برای خود بردارند و درصد کمی به هم دستان خود شرکتهای وابسته بدهند.
- در طرح های هرمی یک یا چند محصول بی کیفیت هم وجود دارد که افراد مجبور هستند آنها را با قیمت های بالا به فروش برسانند.
- چنین پلتفرمهایی به سادگی قابل تشخیص هستند. آنها افراد ساده لوح را با پیشنهاد بازگشت سریع سرمایه اغفال می کنند و این افراد تنها پس از قربانی شدن متوجه واقعیت می شوند.
نحوه شناسایی و اجتناب از طرح های پانزی و هرمی
- همیشه منطقی تصمیم بگیرید و اگر فکر می کنید هدف و وعده ارائه شده پروژه بیش از اندازه غیرواقعی است، به احتمال زیاد همین طور است.
- قبل از هر چیز از خود بپرسید که چرا قرار است چنین سودی به شما پرداخت شود، در حالی که یک فرد باهوش که میشناسید، برای کسب درآمد از شرکتش، خود را به آب و آتش می زند؟ چرا بقیه به سراغ این کار نرفته اند؟
- اکثر طرحهای پانزی اطلاعات مالکان خود را فاش نمی کنند. آنها اطلاعات را از دسترس سرمایه گذاران دور نگه می دارند. افراد غالبأ کورکورانه وارد طرح می شوند سرمایه گذاری می کنند، اما هنگامی که اوضاع از هم می پاشد، هیچ کس پاسخگو نیست.
- باید اطلاعاتی در مورد مالکیت و سابقه پلتفرم در اختیار داشته باشید. پاسخ پرسش هایی همچون هویت مدیر پلتفرم، آدرس دفتر مرکزی یا زمان آغاز به کار آن را پیدا کنید.
- وضعیت حقوقی پلتفرم را بررسی کنید. آیا تیم سازنده برای مدیریت پلتفرم مجوز قانونی از سوی مقامات مربوطه دارد؟ اگر مشکلی پیش بیاید، آیا میتوانید از آنها شکایت کنید؟
- در تالارهای گفت و گو و وب سایتهای مختلف این طرح ها را بررسی کنید.
کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال و استخراج ابری و ربات های تلگرامی استخراج
- «استخراج ارزهای دیجیتال بدون دستگاه»، «درآمد میلیونی با استخراج بیت کوین»، «اجاره دستگاه استخراج» و «کسب بیت کوین رایگان در روبات تلگرام»؛ اگر این عناوین را در تبلیغات دیدید، مراقب باشید.
- محبوبیت روزافزون استخراج ابری (Cloud Mining)، به دلیل هزینه بالای برق و تجهیزات استخراج ارزهای دیجیتال راه را برای کلاهبرداران باز کرده است.
بیشتر طرحهای استخراج ابری یا روبات های تلگرامی در حقیقت طرح پانزی هستند. سرمایه گذاران فکر می کنند پول آنها صرف خرید تجهیزات ماینینگ و انجام استخراج می شود، در حالی که در حقیقت هیچ استخراجی در کار نیست.
- اگر این پرسش برای شما مطرح شده که در روبات های تلگرامی نیاز به پرداخت پول نیست، باید بدانید که در این روبات ها پس از رسیدن سرمایه شما به کف برداشت، فقط در صورتی اجازه برداشت پیدا می کنید که شما یا زیرمجموعه شما از روبات خرید انجام داده باشد.
- هر فردی که اندکی به دنیای ارزهای دیجیتال علاقه مند باشد، احتمالا چیزهایی راجع به «استخراج» شنیده است. اگر شما یکی از تازه واردان به دنیای ارزهای دیجیتال باشید، به احتمال زیاد با نحوه دقیق عملکرد استخراج آشنا نیستید. بنابراین، کلاهبرداران سعی می کنند برنامه های استخراج خود را تحت عنوان فرصت های سخاوتمندانه کسب درآمد معرفی کنند.
- اشاره به نام وب سایتها در خبرگزاری ها و سایتهای معتبر، نشانه سالم بودن آنها نیست. هر کس می تواند با هزینه ای اندک، نوشته تبلیغاتی (رپرتاژ آگهی در سطح اینترنت منتشر کند.
- وب سایت مورد نظر را خوب بررسی کنید. استخراج فعالیتی دارای ریسک است و سود تضمینی نمی دهد. وب سایتهای معتبر (۹۹ درصد وب سایتهای کلاود ماینینگ معتبر نیستند) فقط هش ریت (قدرت پردازش) می فروشند، نه پنل سرمایه گذاری.
- از خود بپرسید آیا محل مزرعه (فارم) استخراج آنها مشخص است؟ فراموش نکنید که اغلب کلاهبرداریهای استخراج ابری به دروغ از فارم خود ویدئو منتشر می کنند. از صحت ویدئو اطمینان حاصل کنید.
کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال و صرافی ها و کیف پول های تقلبی
- دنیای ارزهای دیجیتال پر از صرافی های متقلبی است که یک شبه به وجود می آیند و ناپدید می شوند. در مورد استفاده از این صرافی ها باید به شدت جانب احتیاط را رعایت کنید، زیرا ممکن است ارزهای دیجیتال یاپول نقدتان را به سرقت ببرند.
- گاهی نیز هنگامی که پولی به حساب خود در صرافی واریز می کنید، برخی از این صرافی های نامطمئن، کارمزدهای هنگفت از شما می گیرند یا برداشت پول را بسیار دشوار می کنند.
- برخی از این قبیل صرافیها، پلتفرم خود را برای معامله گران تازه کار جذاب جلوه می دهند و هیچ هزینه ای به عنوان کارمزد تراکنش و معاملات دریافت نمی کنند.
در عوض، آنها از طریق دریافت کارمزد برای فهرست کردن هر توکنی (از جمله عرضه های اولیه کوین تقلبی در پلتفرم خود کسب درآمد می کنند، بدون اینکه نقدینگی معاملاتی لازم برای معامله گران را به منظور خریدوفروش آزادانه توکن ایجاد کنند. این توکنها معمولا در این صرافی ها مسدود می شوند و معامله گران با «توکنهای بی ارزش خود درگیر می شوند، بدون اینکه بتوانند آنها را بفروشند و نقد کنند.
همچنین ممکن است برای ذخیره ارزهای دیجیتال خود گرفتار یک نرم افزار کیف پول جعلی شوید که از نام یک کیف پول معتبر استفاده می کند. به عنوان نمونه، چندی پیش یک نرم افزار تقلبی با نام لجر لایو (نرم افزار رسمی کیف پول سخت افزاری لجر) در گوگل پلی دیده شد.
نکته جالب اینجاست که به دلیل تحریم ها، بسیاری از کاربران ایرانی پس از جست وجوی عبارت «Ledger Live» در گوگل پلی قادر به مشاهده نرم افزار اصلی نبودند و به جای آن نرم افزار تقلبی نمایش داده میشد.
نحوه کلاهبرداری از طریق صرافی ها و کیف پول های تقلبی
- کلاهبرداران، یک وب سایت یا نرم افزار با عنوان صرافی یا کیف پول ایجاد می کنند و در شبکه های اجتماعی و گروههای گفت وگو آن را تبلیغ می کنند. آنها برای ترغیب افراد بیشتر از عبارت هایی مانند «کارمزد صفر» و «بدون احراز هویت» استفاده می کنند. برای کاربران ایرانی ممکن است از عبارت «بدون تحریم» هم استفاده شود.
- زمانی که قربانی، ارزهای دیجیتال خود را به صرافی یا کیف پول واریز می کند، دیگر برداشت از آن امکان پذیر نیست و این به معنای سرقت سرمایه است.
- گاهی اوقات کلاهبرداران حتی موفق می شوند نرم افزار تقلبی خود را در فروشگاههای نرم افزار مانند گوگل پلی اضافه کنند.
نحوه شناسایی و اجتناب از صرافی ها و کیف پول های تقلبی
- تبلیغ این صرافی ها و نرم افزارها اغلب به صورت کاذب (پاپ آپ، گروه ها و کانالهای نامعتبر) انجام می شود.
- مواردی مانند بازدید، تعداد نصب و امتیاز کاربران را در نظر داشته باشید.
- تغییرات مشکوک و غیرواقعی حجم معاملاتی را در نظر داشته باشید، خصوصا اگر صرافی به تازگی شروع به کار کرده باشد.
کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال و صفحات جعلی و فیشینگ
- این نوع از کلاهبرداری به توجه بیشتری نیاز دارد. شناسایی حملات فیشینگ (Phishing) یا همان صفحات و پیام های جعلی که خود را به عنوان صفحات و پیام های معتبر جا می زنند، اندکی دشوارتر است.
- کلاهبرداران در این نوع حمله، آدرس وب سایتی را به اشتراک می گذارند که دقیقا مشابه وب سایت اصلی یا وبسایت جدیدی است که اطلاعات محرمانه شما را ضبط و سپس از آنها برای هک کردن سایر حسابها استفاده می کند.
- وب سایتهایی که به دقت و از روی پروژه های قانونی، همچون صرافی ها یا عرضه های اولیه سکه، کلون (clone) شده اند، به منظور سرقت دارایی ها و اطلاعات شخصی به کار می روند. کلونینگ (cloning) به کپی برداری دقیق از یک وب سایت مشخص و اعمال آن به وب سایتی دیگر گفته می شود؛ به صورتی که در نگاه اول نتوان دو وب سایت را از هم تشخیص داد.
- همیشه آدرس URL وب سایت را دوباره بررسی کنید و وب سایت هایی را که مرتبا از آنها بازدید می کنید، نشانه گذاری (bookmark کنید. وب سایتهای کلون شده از حروفی مشابه با URL اصلی استفاده می کنند تا در نگاه اول مشابه وب سایت اصلی به نظر برسند. به عنوان مثال، وب سایت های کلون شده ممکن است حروف انگلیسی همچون m را با n يا . را با 0 جایگزین کنند.
نحوه کلاهبرداری از طریق حملات فیشینگ
- کلاهبرداران برای شما لینک وب سایتی را می فرستند که مرتبط با بحث روز باشد. به عنوان مثال، یکی از فریبهای ممکن این است که پیشنهاد کنند اگر در ورود به حساب کاربری خود در صرافی بایننس مشکلی دارید، از این لینک استفاده کنید. وب سایتی که با استفاده از این لینک به آن راهنمایی می شوید، دقیقا شبیه به وب سایت صرافی بایننس است، اما در واقع هیچ ارتباطی به آن ندارد.
- ممکن است در وب سایت مورد نظر، کلاهبردار از کاربر بخواهد تا صرافی جدیدی را امتحان کند.
- در هر دو مورد، شما یا اطلاعات کاربری خود را وارد یا ثبت نام می کنید. این اطلاعات کاربری بعد و هنگامی که امنیت وب سایتها چندان زیاد نباشد، برای دسترسی به سایر حساب های کاربر استفاده میشود. در این صورت، حساب کاربری فرد به خطر می افتد.
نحوه شناسایی و اجتناب از فیشینگ
- کلاهبرداران فیشینگ در حوزه ارزهای دیجیتال معمولا سعی می کنند از اشتباه تایپی در آدرس یک صرافی یا کیف پول تحت وب استفاده کنند.
- گاهی اوقات کلاهبرداران افراد را با وعده «بیت کوین رایگان» فریب میدهند.
- روی لینکهایی که نمی شناسید کلیک نکنید.
- به نتایج تبلیغاتی در موتورهای جست وجو اعتماد نکنید؛ نتایجی که به صورت تبلیغات در موتورهای جست وجو مثل گوگل به شما نمایش داده می شود، از دیگر نتایج قابل تشخیص است. نتایج تبلیغاتی که در کنار خود یک کلمه Ad (به معنای تبلیغات) دارند، یکی از روش های قدیمی برای انجام فیشینگ هستند. فیشر با پرداخت هزینه می تواند صفحه تقلبی خود را در موتورهای جست وجو بالا بیاورد.
- در تمامی وب سایت هایی که بازدید می کنید، لینک آدرس را چک کنید و مطمئن شوید که از لینک درستی استفاده می کنید. مراقب تغییرات احتمالی در حروفی خاص از آدرس وب سایت باشید.
- مراقب ایمیل های فریب دهنده با عنوان برنده شدن در یک قرعه کشی یا چیزی شبیه به آن باشید.
کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال و تیمهای پشتیبانی تقلبی
نوع دیگری از حملات فیشینگ و کلاهبرداری، هنگامی اتفاق می افتد که کلاهبرداران ادعا می کنند تیم پشتیبانی پروژهای خاص هستند و از شما اطلاعات شخصی، واریز وجوه یا رمز عبور شخصی تان را درخواست می کنند.
هنگامی که مشکلی با پلتفرم های معاملاتی داشته باشید، سعی می کنید پاسخ پرسش های خود را از گروههای اطلاع رسانی یا مدیران آنها بگیرید. این کلاهبرداران از اعتماد چنین کاربرانی سوءاستفاده می کنند.
نحوه کلاهبرداری تیم های پشتیبانی متقلب
- کاربر با مشکلی مرتبط با صرافی هایی همچون بایننس، بیت بیانس (Bitbns)، کوینکس (Koinex)، وزیراکس (WazirX)، کوین دلتا Coindelta) و سایر پلتفرم ها مواجه می شود.
- کلاهبرداران از رمزهای عبور مشابه، تصاویری یکسان و نامی تحت عنوان مدیر گروه تلگرامی یا لوگوی صرافی استفاده می کنند.
- کاربران این افراد را با تیم پشتیبانی صرافی اشتباه می گیرند و به آنها اعتماد می کنند.
- کلاهبرداران از کاربر می خواهند تا برای رفع مشکل برای آنها بیت کوین یا اتریوم بفرستد.
- کاربران میزان مورد نیاز کوین را به امید رفع مشکل خود ارسال می کنند.
- کلاهبرداران با این مبلغ فرار می کنند و اثری از خود بر جای نمی گذارند.
- گاهی اوقات هم کلاهبرداران تلاش می کنند گذرواژه حساب کاربر را دریافت کنند.
- نحوه شناسایی و اجتناب از کلاهبرداری تیم های پشتیبانی متقلب
- هنگام تماس با پشتیبانی فقط از داخل سایت رسمی صرافی یا کیف پول مورد نظر خود اقدام کنید.
- تماس با پشتیبانی از طریق تلگرام یا واتس اپ ایده خوبی نیست.
- مراقب پیام هایی که گفته میشود از طرف تیم پشتیبانی است، باشید.
- تیم پشتیبانی حقیقی از شما ارز دیجیتال یا گذرواژه حساب درخواست نمی کند.
اهدای رایگان ارزهای دیجیتال در توییتر
یکی از نمونه های رایج کلاهبرداری در این حوزه، طرحهای اهدای بیت کوین (Bitcoin Giveaway) در شبکه های اجتماعی هستند.
افراد کلاهبردار با نام و تصویر افراد مشهور مانند ویتالیک بوترین، خالق اتریوم یا ایلان ماسک، کارآفرین افسانه ای، صفحه ای ایجاد می کنند و در زیر پستهای پربازدید این افراد، به عنوان مثال وعده می دهند که میخواهند بیت کوین رایگان اهدا کنند و اگر … بیت کوین به آدرس آنها ارسال کنید، ۰.۲ بیت کوین (دوبرابر) دریافت خواهید کرد.
شاید مسخره به نظر برسد، اما تاکنون با این روش میلیون ها دلار کلاهبرداری شده و حتی در مقطعی ویتالیک بوترین، خالق اتریوم نام صفحه توییتر خود را به «
non-giver of ETH» (به معنای کسی که اتر نمی دهد) تغییر داد.
نحوه کلاهبرداری از طریق طرحهای اهدای رایگان ارزهای دیجیتال
- یک فرد مشهور یک توییت منتشر می کند.
- یک حساب جعلی با نام و تصویر فرد مشهور در زیر توییت او توییتی مبنی بر «اهدای رایگان ارزهای دیجیتال به طرفداران» منتشر می کند.
- برای جلب اعتماد بیشتر، چند حساب جعلی دیگر هم زیر این توییت می نویسند که موفق شده اند ارز دیجیتال دریافت کنند.
- فرد ارز دیجیتال را به آدرس مورد نظر می فرستد، اما هرگز چیزی دریافت نخواهد کرد.
- به دلیل اینکه تراکنش های ارزهای دیجیتال تقریبا ناشناس است، پیگیری قانونی بسیار دشوار خواهد بود.
نحوه شناسایی و اجتناب از طرح های تقلبی اهدای رایگان ارز دیجیتال
- یک فرد مشهور هیچ گاه برای اهدای رایگان ارز دیجیتال از این طریق عمل نمی کند.
- نام و تصویر فرد مشهور می تواند کپی شود، اما نام کاربری (Username) منحصر به فرد است. مثلا نام کاربری ایلان ماسک در توییتر «elonmusk» است
- فرد دیگری نمی تواند آن را داشته باشد. حتی اگر چنین چیزی هم بود، این احتمال وجود دارد که توییتر او هک شده باشد.
- گاهی اوقات حسابهایی با تیک آبی وارد عمل می شوند تا کاربران بیشتری گول بخورند. داشتن تیک آبی به معنای این نیست که فرد نمی تواند کلاهبردار باشد.
استخراج با موبایل و کامپیوترهای خانگی
عبارت «استخراج ساده ارز دیجیتال با موبایل» این روزها به یکی از ترفندهای رایج کلاهبرداران تبدیل شده است.عملیات استخراج یا همان به دست آوردن ارزهای دیجیتال با قدرت پردازش دستگاه، همیشه برای افراد مبتدی در دنیای ارزهای دیجیتال جذاب بوده و اینکه آنها بتوانند با موبایل خودشان استخراج کنند و در آمدی برای خود داشته باشند، این جذابیت را دوچندان می کند.
روی کاغذ با هر سخت افزاری می توان عملیات استخراج را انجام داد، اما آیا در حال حاضر استخراج با موبایل یا یک کامپیوتر خانگی صرفه دارد؟ به هیچ عنوان
درباره بیت کوین و اتریوم و سایر ارزهای دیجیتال بزرگ باید استخراج با موبایل و کامپیوترهای خانگی را فراموش کرد؛ حداقل با موبایل ها و کامپیوترهایی که امروزه وجود دارند.
درباره سایر ارزهای دیجیتال کوچک هم ممکن است استخراج با موبایل و کامپیوتر خانگی امکان پذیر باشد، اما صرفه اقتصادی ندارد.اغلب نرم افزارهای استخراج با موبایل یا کامپیوتر خانگی در حقیقت کارایی ندارند و چیزی جز یک توهم نیستند.
می پرسید ما که هزینه ای پرداخت نمی کنیم؟ شاید مستقیما هزینه ای پرداخت نکنید، اما با توجه کردن یا ارائه اطلاعات تان، به کلاهبرداران سود می رسانید و این بستگی به نرم افزاری دارد که نصب کرده اید.
نحوه کلاهبرداری از طریق استخراج با موبایل و کامپیوتر خانگی
- کلاهبرداران یک نرم افزار موبایل یا کامپیوتر و یک وب سایت برای ثبت نام طراحی می کنند و تا می توانند آن را معتبر جلوه می دهند.
- دوستتان یک پیوند معرفی (لینک ریفرال) برای شما ارسال می کند و به شما می گوید با ثبت نام و نصب این نرم افزار می توانید با گوشی یا کامپیوتر معمولی خود ارز دیجیتال استخراج کنید. ممکن است چنین لینکی را در شبکه های اجتماعی هم ببینید.
- در برخی نرم افزارها، شما اطلاعات خود را در اختیار کلاهبرداران قرار می دهید و آنها می توانند از این اطلاعات برای کلاهبرداری های بعدی استفاده کنند یا آن را با قیمتی گزاف بفروشند.
- در برخی دیگر از نرم افزارها شما به بینندگان تبلیغاتی که این نرم افزارها برای شما ارسال می کنند، تبدیل خواهید شد.
- حتی ممکن است یک بدافزار روی گوشی یا کامپیوتر شما نصب شود.
نحوه شناسایی و اجتناب از کلاهبرداری استخراج با موبایل
- به عبارت هایی مانند «استخراج با موبایل» یا «استخراج آسان بیت کوین» حساس باشید.
- تبلیغات این گونه طرح ها معمولا به صورت لینک های دعوت از سوی دوستان یا در کانال های تلگرامی به دست شما می رسد.
- اطلاعات خود را در مورد استخراج و شبکه های ارزهای دیجیتال مختلف افزایش دهید.
فروش توکن بی ارزش
ساده ترین راه برای کلاهبرداری، ایجاد و بازاریابی پروژهای جعلی برای فروش یک ارز دیجیتال (توکن) بی ارزش به افراد ناآگاه است. فروش این توکنها مانند این است که یک نفر از کنار رودخانه مقداری خاک بردارد و به مردم شهر دیگری بگوید این خاک خاصیت ضدسرطانی دارد و در آینده بسیار ارزشمند خواهد شد.
به این نوع کلاهبرداری، کلاهبرداری عرضه اولیه سکه (ICO) هم می گویند. عرضه اولیه سکه یکی از اساسی ترین روشها برای تأمین سرمایه اولیه کسب و کارهای حقوقی از طریق تأمین مالی جمعی (Crowdfunding) به شمار می رود.
کلاهبردارانی که از ایده عرضه های اولیه سکه سوءاستفاده می کنند، یک مقاله معرفی پروژه یا وایت پیپر مینویسند، کمپین بازاریابی در شبکه های اجتماعی ایجاد می کنند، اطلاعاتی ساختگی در مورد مراحل پروژه پس از عرضه اولیه کوین منتشر می کنند و توکن های بی ارزش خود را می فروشند.
در این میان، بسیاری از سرمایه گذاران تازه کار فریب کسب ۱٫۰۰۰ درصد سود از این عرضه های اولیه سکه را می خورند و در نهایت با خرید توکنهایی بی مصرف، سرمایه خود را از دست می دهند. در سال ۲۰۱۷، نتایج یک مطالعه مشخص کرد که بیش از ۸۰ درصد از توکن های بازار یا کلاهبرداری هستند یا در هیچ محصولی کاربرد ندارند.
فراموش نکنید ایجاد توکن به راحتی آب خوردن است و هزینه ای بسیار ناچیز دارد، اما تا زمانی که پروژه و بستری مناسب برای یک ارز دیجیتال تعریف نشود، نمی توان برای آن ارزشی در نظر گرفت.
نحوه کلاهبرداری از طریق توکنهای بی ارزش
- به فرد در شبکه های اجتماعی توکنی برای سرمایه گذاری پیشنهاد می شود یا خود او اتفاقی آن توکن را در بازار می بیند.
- به فرد گفته می شود ارزش این توکن به شدت در آینده افزایش خواهد یافت یا خود فرد با رشد قیمت موقتی یک ارز دیجیتال وسوسه میشود.
- فرد در آن ارز دیجیتال با هدف سود سرمایه گذاری می کند.
- تیم پروژه بعد از جمع آوری مقدار زیادی سرمایه با فروش توکنها، پروژه را رها می کنند و به سواحل قناری می روند؟
- توکن آرام آرام ارزش خود را از دست میدهد و از صرافی ها هم حذف می شود.
نحوه شناسایی و اجتناب از سرمایه گذاری در توکنهای بی ارزش
- توکن های بی هدف معمولا در صرافی های ناشناخته اضافه می شوند و حجم معاملات چندانی ندارند.
- با توجه به این نکته که ۸۰ درصد ارزهای دیجیتال بازار کاملا بی هدف هستند، بهترین راه برای اجتناب از سرمایه گذاری در یک توکن بی ارزش، تحقیقات فراوان است.
- ایده و همچنین تیم هر پروژه را به دقت بررسی کنید. با یک تیم گمنام طرف هستید یا یک تیم با سابقه درخشان؟
- آیا نقشه راه توسعه توکن به لحاظ قانونی توجیه پذیر است و اثبات مفهوم (اثبات امکان پذیری) پروژه قابل تأیید است؟
- پرسش هایی چالش برانگیز در مورد پروژه بپرسید و بررسی کنید که آیا تیم پروژه این پرسش ها را پاسخ می دهند یا آنها را نادیده می گیرند؟
- ایده پروژه را با دوستان خود یا شبکه های اجتماعی مربوط به جامعه ارزهای دیجیتال به اشتراک بگذارید، در مورد آن گفت وگو کنید و از این افراد بپرسید که آیا این پروژه از نظر آنها جعلی به نظر نمی رسد؟
- در پروژه درگیر شوید. آیا واقعا محصولی وجود دارد؟
پامپ و دامپ
گروه های پامپ و دامپ، قیمت و حجم معاملاتی یک ارز دیجیتال (اغلب ارزهای کمتر شناخته شده را دست کاری می کنند. در ابتدا، آنها با استفاده از خرید حجم زیاد ارز دیجیتال، قیمت را در بازه زمانی کوتاهی پامپ می کنند (افزایش می دهند) و سپس، هنگامی که قیمت آن به اوج خود رسید، آن را با فروشی گسترده دامپ می کنند (کاهش می دهند).
نحوه کار طرحهای پامپ و دامپ
- گروه های پامپ و دامپ، قیمت ارزهای دیجیتالی را که محدودیت بازار کمتری دارند، دست کاری می کنند. این امر باعث می شود قیمت یک توکن دیجیتال به شکل کاذب تغییر پیدا کند و علت آن، افزایش غیرواقعی ارزش و حجم معاملاتی است، پیش از اینکه افراد فریب خورده بتوانند سود خوبی از تغییرات قیمت به دست آورند.
- در روند پامپ و دامپ، معامله گرانی که ابتدا وارد جریان معاملات می شوند، سود می برند و افرادی که اندکی بعدتر وارد بازار می شوند، از افت بازار که در کمتر از چند دقیقه رخ می دهد، متضرر می شوند.
- کلاهبرداران اغلب در گروههای تلگرام یا اسلک (Slack) کار می کنند. اگرچه به نظر می رسد که این طرح فرصت مناسبی برای کسب درآمد کلان و سریع باشد، اما در اغلب موارد، معامله گران معمول در بازار عملکردی کندتر از گروه هایی دارند که به شکل غیرقانونی بازار را دست کاری می کنند.
نحوه اجتناب از طرحهای پامپ و دامپ
- در این گروهها شرکت نکنید.
- مراقب توکن هایی که حجم معاملات آنها به شکل ناگهانی و فوری زیاد می شود، باشید.
علائم هشداردهنده رایج
اغلب کلاهبرداری ها در حوزه ارزهای دیجیتال، علائم مشخص و ثابتی دارند که با کمی دقت می توان به راحتی آنها را تشخیص داد.
وعده سودهای نجومی
در بسیاری از موارد، اگر میزان سود اعلام شده پروژه بیش از حد خوب به نظر برسد، احتمالا خوب نیست. به عبارت ساده تر، همیشه به هر پروژهای که ادعا می کند سود بسیار زیادی در مقابل سرمایه گذاری شما ارائه می کند، مشکوک باشید.
دعوت کاربران بیشتر به پروژه
طرح پانزی روبه رو هستید. با این حال، به یاد داشته باشید که هر برنامه معرفی و ارجاع افراد جدید می تواند ویژگی های مخصوص خود را هنگامی که از شما خواسته میشود کاربران دیگر را دعوت کنید، احتمالا با یک داشته باشد و البته همیشه داوطلبانه است.
درخواست گذرواژه
هرگز گذرواژه، کلید خصوصی یا عبارت امنیتی خود را به اشتراک نگذارید. هر فرد، پروژه یا شرکتی که رمز عبور، کلید خصوصی یا عبارت امنیتی شما را بخواهد، کلاهبردار است.
سابقه کلاهبرداری
اگر در گذشته پروژه، استارت آپ یا فردی به کلاهبرداری متهم شده باشد، مراقب باشید، زیرا ممکن است دوباره کلاهبرداری کند.
تعیین قیمت آینده
قیمتها در بازار بر اساس اصل عرضه و تقاضا تعیین می شوند و اگر پروژه ای برای ارز دیجیتال خود قیمت آینده را مشخص کند، کلاهبردار است.
آکادمی تبریز فایننس یکی از بهترین مجموعه ها در غرب کشور است که سعی دارد بستری مناسب برای علاقه مندان در حوزه ی ارز دیجیتال با برگزاری دوره هایی مثل دوره ارز دیجیتال و دوره پرایس اکشن نوین و دوره های دیگر ایجاد کند.
شما می توانید با شرکت در این دوره ها سرمایه گذاری بی نظیری در کارنامه مالی خود ثبت کنید و به یک تریدر حرفه ای تبدیل شوید.